Ingyenes méhnyakrákszűrés zajlik Háromszéken egész héten

Ezen a héten Kovászna megyében tartózkodik a méhnyakrákszűrést végző mobil nőgyógyászati karaván. Hétfőtől péntekig több Kovászna megyei vidéki településen teszik lehetővé a 24 és 64 év közötti nők számára az ingyenes Babeş–Papanicolau valamint a HPV tesztelést – tájékoztatnak a kezdeményezők.

A program a Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórház irányításával és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel partnerségben az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének közreműködésével valósul meg.

Fotó: Kocsis B. János

A mobil nőgyógyászati rendelő hétfőn Ozsdolán a családorvosi rendelő udvarán tartózkodik, oda várják a lányokat, asszonyokat az ingyenes szűrésre. Kedden 10 órától Sepsibükszádon a családorvosi rendelő udvarán majd 16 órától Mikóújfaluban a tornateremben végeznek ingyenes szűrést. Augusztus 24-én, szerdán 10 órától Bölönben a családorvosi rendelő udvarán; augusztus 25-én, 10 órától Bodzafordulón a  helybéli kórház udvarán, majd augusztus 26-án, pénteken 10 órától Dobollón a kultúrotthon udvarán rendezik be a mobil nőgyógyászati rendelőt. Az érintettek a családorvosuknál iratkozhatnak fel az ingyenes vizsgálatra, amelynek elvégzéséhez szükséges a személyi igazolvány felmutatása.

A szűrőkaraván alkalmával tájékoztatják is a jelentkezőket: felhívják a nők figyelmét a rendszeres orvosi vizsgálatok elvégzésének, a daganatos megbetegedések korai felfedezésének a fontosságára.

Fotó: Kocsis B. János

„A méhnyakrák nem fáj kezdeti fázisban, másrészt valóban nem feltétlenül kellemes a nőgyógyászati vizsgálat és ott van a szégyenérzet is, a három fő ok, ami miatt sok nő nem jelentkezik rendszeresen a tesztelésre. Ezen projekt keretében mi, orvosok és a szakszemélyzet szeretnénk tudatosítani a hölgyekben, hogy a szűréssel életek menthetők meg” – fogalmazta meg dr. Finta Hajnal adjunktus.

A program Kovászna megyei koordinátora hozzátette: „Mint orvos, kérem éljenek az ingyenes tesztelés lehetőségével, megelőzve hogy paciensekké váljanak!”

Az ingyenes szűrőkaraván a Marosvásárhelyi Klinikai Sürgősségi Kórház projektje, amelynek keretében a központi régióban összesen 170 200 nő számára végzik el a tesztet. A kedvezményezettek legkevesebb fele hátrányos helyzetű személy, akik számára ezáltal biztosítják a magas szintű egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?