Méhnyakrák-szűrés: kevés az érdeklődő

Három év alatt alig 11 132 nő ment el Bihar megyében az ingyenes méhnyakrák-szűrésre, közölte a Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 2012–2015 között az érintettek, azaz 25 és 64 év közötti korú nők mindössze 6,12 százaléka végeztette el a Babeş-Papanicolau tesztet, mely alkalmas a betegség korai kimutatására.

Az ingyenes szűrővizsgálaton való részvétel egyebek között azért fontos, mert ha a méhnyakrákot korai szakaszban fedezik fel, az jól kezelhető és gyógyítható.

Az országos szűrőprogram három évének egyéb adatai is elgondolkodtatók: a Bihar Megyei Egészségbiztosító Pénztárral szerződésben álló 338 háziorvos közül 272-en kötöttek szerződést a szűrővizsgálatokban résztvevő kórházakkal (a Bihar megyei Sürgősségi Klinikai Kórház és a Pelican Kórház), idénre közülük már csak 176-an hosszabbították meg a szerződésüket.

Voltak olyan Bihar megyei községek, amelyek háziorvosai egyáltalán nem vettek részt a programban, tehát nem is tájékoztatták a nőket a szűrés lehetőségéről, ilyen például Bályok, Nagykocsoba, Tenkehosszúasszó (a településnek két háziorvosa is van) vagy a magyar többségű Kiskereki és Szalacs. Négy településről, köztük Érkörtvélyesről –annak ellenére, hogy a háziorvos részt vett a programban –egyetlen személy sem jelentkezett méhnyakrák-szűrésre. Mindössze egy Bihar megyei településen, Magyarcsékén haladta meg a szűrésen átesettek aránya a 20 százalékot, és további négy településen, köztük Borson a tíz százalékot.

Kapcsolódók

Kimaradt?