Ingyenes méhnyakrákszűrést végeznek csütörtökön és pénteken Hargita megyében

Ingyenes méhnyakrákszűrést végeznek az erre a célra kialakított mobil nőgyógyászati rendelőben február 17-én Homoródalmáson és február 18-án Lövétén. A 24–29 év közötti nők jelentkezhetnek Babeş-Papanicolaou szűrőtesztre a méhnyakrák megelőzése, valamint időbeni felfedezése érdekében elindított projekt keretében – tájékoztat közleményében a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház.

Az ingyenes nőgyógyászati vizsgálat mellett tájékoztatják és felhívják a nők figyelmét a rendszeres orvosi vizsgálatok elvégzésének, a daganatos megbetegedések korai felfedezésének fontosságára is. A szűrőtevékenység a Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai Kórház Program a méhnyakrák megelőzésére, korai felfedezésére és kezelésére a Központi Régióban elnevezésű projektje, amelyet a George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológia Egyetemmel közösen bonyolítanak le.

A projekt hozzáférést biztosít a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz, és javítja a méhnyakrák kezelésében elért eredményeket. Ugyanakkor hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a betegség súlyosan érinti a szegénységben élőket. Emellett fontosnak tartják a közvélemény folyamatos tájékoztatását a méhnyakrákról, annak okairól és megelőzés lehetőségeiről is.

Összesen 170 200 nő vehet részt a tesztelésen, Hargita megyében pedig közel 21 ezer nő jelentkezhet – nyilatkozta dr. Cosmina Cristina Uzun projektmenedzser.Illusztráció | Fotó: orzalaga/Pixabay

„Orvosi szempontból a legnagyobb kihívást a daganatos megbetegedések jelentik. Sajnos az esetek többségében a rosszindulatú elváltozásokat későn veszik észre, olyankor, amikor az állapot már meghaladta a kezelhető stádiumot. A méhnyakrák azon kevés daganatos megbetegedések közé tartozik, amelyet közel száz százalékban meg lehetne előzni védőoltással és korai szűréssel. A betegség esetében van egy olcsó, fájdalommentes módszer, amely 96 százalékban kiszűri a rákmegelőző állapotokat, ez a Babeș-Papanicolau tesz” – tette hozzá a projektmenedzser.

„A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház partnerként csatlakozik a projekt lebonyolításához, és ezúton hívunk minden nőt a térségből, hogy használják ki a szűrési lehetőséget. A daganatos megbetegedések száma folyamatosan emelkedik, ezért kiemelten fontos, hogy a célcsoportba tartozó nők részt vegyenek a szűrésben. Adjunk esélyt az elváltozások korai felfedezésére, adjunk esélyt az életnek. A szűrés életet menthet, várunk mindenkit” – fogalmazta meg dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

A Program a méhnyakrák megelőzésére, korai felfedezésére és kezelésére a Központi Régióban projekt célja az elérhető, hosszú távú és minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés növelése olyan programok megszervezése révén, amelyek a méhnyakrák megelőzésére, korai felfedezésére, diagnosztizálására és kezelésére vonatkoznak. A homoródalmási vizsgálatra Józsa Ildikónál, a 0765–162919-es, míg a lövéteire a 0726–227207-es telefonszámon lehet jelentkezni. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?