Ingyenes méhnyakrákszűrést végeznek szombaton Málnáson és Bodokon

Ingyenes méhnyakrákszűrést végeznek az erre a célra kialakított mobil nőgyógyászati rendelőben november 12-én a Kovászna megyei Málnáson és Bodokon. A 24–29 év közötti nők jelentkezhetnek Babeş-Papanicolaou szűrőtesztre a méhnyakrák megelőzése, valamint időbeni felfedezése érdekében elindított projekt keretében – tájékoztat közleményében a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház.

Szombaton délelőtt 10 órától Málnáson a polgármesteri hivatal udvarán, 14 órától pedig Bodokon, szintén a hivatal udvarán végzik a szűrést a mobil nőgyógyászati rendelőben. A programra jelentkező hölgyeknek a személyazonossági igazolványukat kell felmutatniuk a szűrésen. Előzetes jelentkezésüket Málnáson a polgármesteri hivatalban, Bodokon pedig a családorvosnál várják.

Illusztráció | Fotó: orzalaga/Pixabay

Az ingyenes nőgyógyászati vizsgálat mellett tájékoztatják és felhívják a nők figyelmét a rendszeres orvosi vizsgálatok elvégzésének, a daganatos megbetegedések korai felfedezésének fontosságára is. A szűrőtevékenység a Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai Kórház Program a méhnyakrák megelőzésére, korai felfedezésére és kezelésére a Központi Régióban elnevezésű projektje, amelyet a George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológia Egyetemmel közösen bonyolítanak le.

A projekt hozzáférést biztosít a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz, és javítja a méhnyakrák kezelésében elért eredményeket. Ugyanakkor hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a betegség súlyosan érinti a szegénységben élőket. Emellett fontosnak tartják a közvélemény folyamatos tájékoztatását a méhnyakrákról, annak okairól és megelőzés lehetőségeiről is.

Orvosi szempontból a legnagyobb kihívást a daganatos megbetegedések jelentik. Sajnos az esetek többségében a rosszindulatú elváltozásokat későn veszik észre, olyankor, amikor az állapot már meghaladta a kezelhető stádiumot. A méhnyakrák azon kevés daganatos megbetegedések közé tartozik, amelyet közel száz százalékban meg lehetne előzni védőoltással és korai szűréssel. A betegség esetében van egy olcsó, fájdalommentes módszer, amely 96 százalékban kiszűri a rákmegelőző állapotokat, ez a Babeș-Papanicolau szűrőteszt – nyilatkozta dr. Cosmina Cristina projektmenedzser.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?