Marosvásárhelyen több tucat szeizmikus kockázatú épület van

A Marosvásárhelyi Katasztrófavédelmi Felügyelőség készültségi szolgálatának vezetője Cosmin Câmpean őrnagy szerint eddig csak tíz épületet vizsgáltak meg műszakilag, többségüket Marosvásárhelyen. Közülük négy az I. kockázati osztályba tartozik.

A helyi hatóságok más régi épületeket is azonosítottak, amelyek a törökországi földrengéshez hasonló erősségű földrengés esetén omlásveszélyesek, ezeket azonban még nem értékelték műszakilag – tájékoztatott a katasztrófavédelem szakembere.Fotó: Facebook/Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

„Ami a szeizmikus kockázatú épületek helyzetét illeti Maros megyében, két kategóriája van az épületeknek, mégpedig azok, amelyeket műszakilag értékeltek és szeizmikus kockázati osztályba soroltak, azaz I., II. és III. osztályba. Ebbe a kategóriába tíz különböző rendeltetésű épület tartozik, amelyek közül nyolc Marosvásárhelyen, kettő pedig Szászrégen városában található. A helyi közigazgatás által azonosított szeizmikus kockázatú épületek kategóriájába 39 szeizmikus kockázatú, de műszakilag nem értékelt épület tartozik”- részletezte Cosmin Câmpean.

A szakember közölte, jó és fontos, ha a lakosság előre felkészül egy esetleges földrengésre, hiszen megfelelő óvintézkedések esetén a lakosság pontosan tudni fogja, hogyan kell reagálni ilyen esetekben.

„Ha földrengés történik, a lehető leggyorsabban menedéket kell keresni, ha lehet, egy masszív tárgy, egy asztal, egy ajtókeret, egy gerenda alatt, vagy egy ellenálló fal közelében, guggoló helyzetben. Fontos, hogy távolodjunk el az ablakoktól. Nem szabad kiszaladnia az illetőnek abból a helyiségből, amelyben tartózkodik, és nem szabad elindulni a lépcsőház, a lift vagy az erkély felé sem, mivel ezek a legkitettebb területek, és ezek nyújtják a legkevesebb védelmet. Ha autóval mozgásban vagyunk, fontos, hogy minél hamarabb álljunk meg az út jobb oldalán, ne akadályozzuk a mentőerők megközelítési útvonalát, tehát ne álljunk meg az út közepén és várjuk meg a hatóságok üzenetét”- sorolta a szakember.

Hozzátette, ajánlatos túlélőcsomagot készíteni földrengés esetére. Ebbe kerülhet egy elemes rádió, egy mini orvosi csomag, egy zseblámpa, egy síp, egy zsebkés és egyebek. A szakértő azt is javasolta, hogy legyen otthon ivóvíz- és élelmiszerkészlet, valamint egy független energiaforrás.

A keddi földrengés után a központi hatóságok életbe léptették a katasztrófa-elhárítási rendszert felügyelő munkacsoport működését, ahol elemezték a földrengés hatásait. Kedden öt hívás érkezett a 112-es segélyhívó számon Marosvásárhely lakosaitól, akik arról számoltak be, hogy érezték a földrengést, de károkról nem érkezett jelentés.

Kapcsolódók

Kimaradt?