Magyar ajkú roma gyermekeknek épült óvodát avattak Székelyhídon

A magyar állam támogatásával épült, magyar ajkú roma gyermekeknek szánt óvodát avattak hétfőn a partiumi Székelyhídon.

Az új létesítmény a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) közreműködésével épült a kisváros romatelepén, a roma baptista imaház közvetlen szomszédságában. A kétmillió lejes beruházással elkészült épületben az őszi tanévkezdéskor indul az oktatás. Az intézményben két csoportban 45 gyermek számára tudnak hosszú programos óvodai képzést és ellátást biztosítani.

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos az avató ünnepség után az MTI-nek telefonon elmondta: az új óvoda megduplázza a jelenlegi óvodai férőhelyek számát a városka peremén elkülönülten élő roma közösségben. Jelenleg ugyanis a baptista imaházban működik egy zsúfolt, 45 férőhelyes óvoda. Hozzátette: az új intézmény nagy mértékben segíti, de nem tudja teljesen megoldani a közösség igényeit. Megnyitja azonban a kitörés esélyét a kolóniában születő gyermekek számára, és ezzel megszakíthatja a perifériára szorultság érzését.Illusztráció: Kiss Dániel/MTI

A miniszteri biztos célként jelölte meg, hogy mindenki számára egyforma esélyt teremtsenek. Azt is hozzátette azonban: tudatában van annak, hogy ez az óvoda nem oldja meg a Kárpát-medencei magyar ajkú romák ügyét, de szimbolikus jelentőséget tulajdonított annak, hogy minden nemzetrészben egy-egy ilyen intézményt is el tudtak indítani. Úgy vélte: az esemény alkalmat ad annak a rögzítésére, hogy a Kárpát-medence magyar ajkú cigánysága a magyar nemzet elidegeníthetetlen része.

„A 21. század hozhatja el azt az integrációt, amely a nemzetpolitika részeként felemeli a roma közösségeket Magyarország határain belül, és a Kárpát-medencében” – jelentette ki a miniszteri biztos.

Gerzsa István hétfőn délelőtt a közeli Hegyközszentmiklóson is óvodaavatón vett részt. Itt a magyar állam 711 ezer lejes támogatásával korszerűsítették a református egyház tulajdonában lévő, meglehetősen leromlott állapotba jutott óvodaépületet. A 162 négyzetméteres hasznos felületű felújított épület 45 hegyközszentmiklósi és a környező falvakból származó gyermek számára biztosít óvodai ellátást. A beruházás itt is a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetséggel partnerségben valósult meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?