Emléktáblát avattak a Tüskevár Matula bácsijának Bánhidy László szatmárnémeti szülőházán

Az Ady Endre Társaság kezdeményezésére emléktáblát avattak Szatmárnémetiben, az egykori Vajay (most Gabriel Georgescu) utca egyik lakóházán, ahol 1906. március 11-én született Bánhidy László színművész.

Hogyha elsőre nem ismerős a név: ő volt a Fekete István által írt Tüskevár című regény filmsorozat-változatában Matula bácsi, aki sokat tanított a pesti kisfiúnak, Tutajosnak (és barátjának, Bütyöknek) a vidéki életről, a nádi vadvilágról, emberségről. Bánhidy László szerepelt többek között a Kincskereső kisködmön,  A fekete város, a Rózsa Sándor című tévésorozatokban, hangjátékokban és számos nagyjátékfilmben is.

A néhai színész születésének évfordulóján tartott emléktábla-avatást megelőzően a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban tartottak filmvetítést, ahol a Tüskevár három epizódjának a bemutatásával „alapozták meg” az emlékezést. A filmvetítés előtt Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke, a Harag György Társulat örökös tagja, Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója, Antal István János, az esemény egyik ötletgazdája és Póti Eduard, a gimnázium igazgatója is beszélt az érdeklődőkhöz.Filmvetítéssel vezették fel a megemlékezést | A szerző felvételei

Bessenyei Gedő István társulatigazgató arra kérte a gimnázium diákjait: legyenek büszkék arra, hogy kiknek a nyomdokain járnak az iskola folyosóján – köztük Bánhidy Lászlóra is. Ezt követően tolmácsolta az egykor a filmben Tutajost megszemélyesítő Seregi Zoltán üzenetét, aki gyerekszínészből mára szintén színházigazgató lett. Végül kiemelte: az emlékezés a múlttal folytatott élő párbeszéd, és hogy ennek részesei lehetünk ma, azért az olyan embereknek és értékmentő szervezeteknek tartozunk köszönettel, mint Tóth-Páll Miklós és az általa vezetett Ady Endre Társaság.

A később megtartott emléktábla-avatáson Tóth-Páll Miklós beszélt Bánhidy életpályájáról és mondott köszönetet Kereskényi Gábor polgármesternek, hogy közbenjárt az emléktábla elhelyezése ügyében.  Beszédében kiemelte: Bánhidy Lászlót több mint 160 produkcióban láthatta a közönség, nemcsak tévében vagy mozivásznon, hanem a színpadon is. Ráadásul Matula bácsi megszemélyesítője nem szerette, ha a színészt kétbalkezesnek nézik, így az általa alakított szerepekre nagyon rákészült: esztergálni, hegeszteni is megtanult, ha a szerep úgy kívánta. A Tüskevárban elvállalt szerepre azonban nem sokat készült, hiszen mintha önmagát játszotta volna. Nagy szerelme volt ugyanis a horgászat, a vízi világ, közel álltak hozzá a „vízen élő emberek”.

A z emléktáblán Bánhidy László portréját Túri Török Tibor szobrászművész készítette, akinek nagy szerepe van a Keszthelyen található Tüskevár panoptikum létrehozásában is. Magát az emléktáblát pedig Kovács Albert Szatmár megyei kőfaragó készítette.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?