banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A Siculicidium emlékmű tervezője előtt tisztelegtek Esztergomban

A madéfalvi Siculicidium emlékmű csíkszeredai tervezője, Tamás József építész egykori esztergomi házának homlokzatára helyeztek ki emlékplakettet a tervező születésének évfordulóján. A madéfalvi Siculicidium emlékmű tervezője 1868. február 11-én született. 

Emléktáblát és emlékplakettet avattak pénteken a csíkszeredai születésű Tamás József építész egykori esztergomi lakóhelyén. Az eseményen Csíkszereda Városházát Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester képviselte.

„Csíkszeredát több mint 700 km és egy országhatár választja el Esztergomtól. A mai ünnepség viszont arról tesz tanúbizonyságot, hogy sem a kilométerek, sem az országhatárok nem számítanak: mi, magyarok összetartozunk” – fogalmazott ünnepi felszólalásában Korodi Attila.Fotók: Csíkszereda Városháza Sajtószolgálata

A polgármester arra biztatta az esztergomiakat, hogy látogassanak el Székelyföldre, Csíkszeredába és Madéfalvára, illetve a csíkiakat, hogy látogassanak el Esztergomba, hiszen sokan nem is tudják, hogy az emlékmű tervezője ott élt és ott nyugszik. Hangsúlyozta: a nemzeti összetartozás akkor él, ha az emléktáblákon túl minél több tartós emberi kapcsolat és barátság születik a két település lakói között.

Az eseményen beszédet mondott Hernádi Ádám esztergomi polgármester, valamint a csíkszeredai Salamon János, a Turul 1764 Egyesület elnöke, aki 30 éve fogadta meg, hogy emlékplakettet helyez ki a Szécsenyi téren, a polgármesteri hivatal közelében található házra.

Az emlékplakett kihelyezését követően az elöljárók a néhai építész sírját is megkoszorúzták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?