banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Csángó Kollégiumot adtak át Csíkszeredában

Gyimesi és moldvai csángómagyar diákoknak otthonul szolgáló középiskolai kollégiumot adtak át pénteken délután Csíkszeredában. Az intézmény hivatalos átadásán köszöntőt mondott Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke.

Bár egy ideje már birtokba vették lakói a csíkszeredai Csángó Kollégiumot, a hivatalos átadást és felszentelést az elmúlt tanévben nem tudták megszervezni. A gyimesi és moldvai csángómagyar középiskolás diákok 1990 óta először élhetnek és tanulhatnak jól felszerelt, korszerű, minden igényt kielégítő saját kollégiumban.

Pontosan tudom, milyen közösségteremtő ereje lehet egy kollégiumnak és milyen életre szóló barátságokat tud adni. Ma nem akármilyen kollégiumot, vagy ahogy Erdélyben mondják, bentlakást avatunk, hanem egy csángó kollégiumot itt, Székelyföld szívében” – emelte ki ünnepi köszöntőjében Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke. A politikus kitekintett a moldvai csángó magyarság hányattatott sorsára, „lélekrablásnak” nevezve a Kárpátokon túli katolikus közösség történelmét. Kifejtette: Magyarországnak kötelessége a „lélekmentésben” segíteni a csángómagyarokat.

„A lélekmentés pedig azzal kezdődik, hogy az ösztönökbe menekült nemzeti önazonosság és hovatartozás érzését segítünk felemelni a tudatba. Ennek alapja pedig az anyanyelvű oktatás és nevelés biztosítása” – mutatott rá Kövér László. Kihangsúlyozta: nem véletlenül éppen Csíkszeredában avatják ezt a kollégiumot; a kedvező földrajzi elhelyezkedés mellett a városban komoly, három évtizedes múltja van a csángó diákok továbbtanulásának, oktatásának.Fotók: Gábos Albin

„Bízom benne, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és Járai Zsigmond miniszteri megbízott együttműködésének köszönhetően a ma avatott intézmény mintakollégiummá válik, és nem csak az itt folyó nevelés minőségének tekintetében, hanem mintaként szolgál majd más erdélyi városokban létrehozandó csángómagyar bentlakások számára is” – mondta Kövér László.

A csángó oktatás megérett erre a kollégiumra

Az átadás alkalmával Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta: a csángó oktatás megérett egy csíkszeredai oktatási központ működtetésére. „Mindez a magyar összefogás eredménye” – hangsúlyozta a városvezető. A polgármester személyes kollégista élményeinek felidézését követően arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy minden hasonló intézmény szükséges azért, hogy a csángók ne szakadjanak le az anyanemzetről, Székelyföldről. Korodi Attila kihangsúlyozta: Magyarország hozzáállása a csángó kérdéshez példamutató.

„Ez az intézmény garancia arra, hogy Csíkszereda iskoláiban, utcáin a jövőben is csángó diákokat köszönthetünk. Azokat az értelmiségieket, akik tovább viszik a csángó sors ügyvitelét. Annak a sok lelkes embernek, aki ebbe bekapcsolódik, csak gratulálni tudok” – fogalmazott Korodi Attila.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak az intézmény létesítésének támogatásáért. Hozzátette: Hargita megye és Csíkszereda városa is meg fog tenni mindent, amit lehet a csángó kollégium megmaradásáért és a csángó fiatalok boldogulásának elősegítéséért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének képviseletében Pogár László elnök mondott személyes hangvételű köszönetet a kollégium létrehozásában nyújtott magyar állami segítségért. Az elnök köszöntőjében kiemelte Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, Járai Zsigmond csángó ügyekért felelős miniszteri megbízott és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetőjének szerepét a csángó oktatás támogatásában.

Az épületet Măriuţ Félix forrófalvi (Fărăoani) plébános szentelte fel, aki a bákói magyar miséken is ellátja az egyházi szolgálatot. Az ünnepségen közreműködtek a csángó kollégium diákjai, akik hagyományos énekeikkel és táncaikkal színesítették az eseményt.

Az avatóünnepségen adták át a magyar kormány által a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház részére felajánlott öt darab mobil lélegeztetőgépet, amelyet Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) igazgatója és dr. Konrád Judit kórházmenedzser vettek át. Az eszközöket a koronavírus-járvány negyedik hulláma következtében rendkívül terhelt csíkszeredai kórházban fogják alkalmazni.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?