Magyar oktatásért felelős tanfelügyelőt kapott Bákó megye

Első alkalommal neveztek ki a magyar oktatásért felelős tanfelügyelőt  Bákó megyében. A pusztinai származású Nyisztor Margit szeptember 1-jétől foglalhatta el hivatalát és kezdhette meg tevékenységét.

Történelmi pillanatnak nevezte a Bákó megyei magyar tanfelügyelő kinevezését Pogár László, az RMDSZ megyei elnöke, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetője. A politikus lapunknak elmondta: a magyar oktatás első alkalommal kapott önálló tanfelügyelőt a Kárpátokon túli régióban, korábban a roma nyelvű oktatásért felelős tanfelügyelőhöz tartozott ez a terület.

Pogár László megjegyezte: hosszas, több éves lobbitevékenység eredménye a mostani kinevezés. Ebben segítségére volt az RMDSZ országos szervezete, de szorosan együttműködött a Bákó megyében tevékenykedő civil szervezetekkel is a folyamat során.

A megyei elnök kiemelte: Nyisztor Margit az elsők között ment Moldvából magyar nyelven tanulni Csíkszeredába, amikor a rendszerváltást követően ez lehetővé vált. „Minden szükséges végzettséggel és szakmai fokozattal rendelkezik, tehát nagy örömünkre minden szempontból megfelelő szakembert sikerült találnunk” – emelte ki Pogár László.

A magyar tanfelügyelő felel minden, a magyar oktatást érintő szervezési kérdésért, a moldvai magyar oktatás iskolai és iskolán kívüli helyszínein végzett szakmai munkáért. A magyar oktatás mellett Nyisztor Margithoz fog tartozni Bákó megye több kisebbségének anyanyelvi oktatása is. Az RMDSZ-es politikus hangsúlyozta: a kinevezett tanfelügyelő csángó emberként pontosan ismeri és érti a Bákó megyeiek helyzetét, így megfelelő érzékenységgel és odafigyeléssel tud majd eleget tenni feladatainak.

(Címlapfotó: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?