banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Gyerekbarát „meghallgató” szobát nyitottak a Maros Megyei Törvényszéken

Úgynevezett meghallgató szobát nyitottak meg csütörtökön a Maros Megyei Törvényszéken kiskorúak számára.

A termet kifejezetten úgy tervezték, hogy az barátságos környezetet teremtsen, enyhítve ezzel is azt a sokkot, amit egy hétköznapi tárgyalóterem okozhat a gyermekeknek. A szoba falait meleg színekkel festették le, a polcokon található játékok, zsírkréták, könyvek a gyerek megnyílását célozzák.

Itt a gyerekek könyvet böngészhetnek, kiszínezhetnek egy kedvenc szereplőt, játszhatnak és mesélhetnek, mindez pedig valódi segítséget jelent a bírósági eljárásban érintett kicsik érdekeinek azonosításában. A fiatalkorúaknak szánt szoba szimbóluma a Gyermekkor fája, amelynek ágait két kéz jelképezi, amelyek védenek, biztonságot adnak és reményt sugallnak a terembe lépő gyereknek, hogy minden rendben lesz. A bíróság képviselője is egyenruha nélkül léphet be ebbe a tárgyalóterembe.

Fotók: Maros Megyei Törvényszék

„Sajnos nagyon sok olyan ügy van folyamatban a Maros Megyei Törvényszéken, illetve a Marosvásárhelyi Bíróságon, amelyek gyermekek meghallgatását is feltételezik. Fontosnak tartottuk, hogy a kiskorú meghallgatása olyan körülmények között történjen, hogy a gyermek ne érezze feszélyezve magát. Ez minket, bírókat is segít abban, hogy könnyebben azonosítsuk a gyermek érdekeit a tárgyalás során” – közölte a sajtó kérdésére Szász Veronica, a Maros Megyei Törvényszék elnöke.

Hozzátette, elsősorban olyan esetekről van szó, amikor a kiskorú állami felügyelet alatt van, vagy a gyermek szülői felügyeletének jogi vitája zajlik. A projekt kezdeményezője maga Szász Veronica, akinek elmondása szerint idén 522 kiskorúakat is érintő ügyet regisztráltak a Maros Megyei Törvényszéken, többet, mint 2020-ban egész évben.

Szász Veronica kezdeményezésére készítették el a szobát

„A törvényszéken található gyermeket meghallgató helyiséget szükség esetén a fellebbviteli bíróság is igénybe veszi, mint alternatív lehetőséget”– nyilatkozta Andreea Ciucă, a Maros Megyei Ítélőtábla elnöke.

Mint mondta, azért volt szükség erre a kezdeményezésre, mert sok esetben a gyermek, aki gyakran áldozat, nem tudja elmondani saját álláspontját, történetét hitelesen és megfelelően egy olyan helyzetben és környezetben, amit egy bíróság jelent. A projektet a Marosvásárhelyi Bíróság és a Maros Megyei Törvényszék saját forrásból valósította meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?