Lemondott Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter

Bejelentette lemondását csütörtök este Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. FRISSÍTVE: Elfogadta Nicolae Ciucă miniszterelnök Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter lemondását.

„Saját indíttatásból úgy döntöttem, lemondok az oktatási miniszteri tisztségről. Lehetőség és megtiszteltetés volt számomra az oktatási rendszer reformját elkezdeni. Nem azért vállaltam a miniszteri tisztséget, hogy majd beírhassam az önéletrajzomba, egy rendkívül nehéz időszakban kezdtem a munkát a jobbítás szándékával” – írta Facebook-oldalán Cîmpeanu.

Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy a világjárvány miatti egészségügyi válság idején a jelenléti oktatás biztosításáért küzdött. Mint írta, mindig is arra törekedett, hogy növekedjen az oktatás finanszírozása, és ennek a jogi keretét is biztosította. Emellett szerinte a mandátuma alatt olyan változásokat sikerült elérnie, amelyek megalapozták a Képzett Románia elnevezésű tanügyi reformot.

Fotó: Agerpres

A távozó miniszter az eredményei közül a következőket emelte ki: az integrált korai oktatás megvalósítása a bölcsődéknek a tanügyi rendszerbe való átvételével; az oktatási reformhoz fontos pénzügyi támogatást biztosító országos helyreállítási terv (PNRR) mérföldköveinek teljesítése; az iskolaigazgatói versenyvizsgák megszervezése; a diákösztöndíjak növelése; az olimpikonok érdemeinek elismerése a méltányos jutalmazás bevezetésével; a diákok ingázási költségeinek teljes megtérítése; a kerettantervek és a kapcsolódó tanterv reformjának megkezdése; az iskolai étkeztetési program kiterjesztése 150-ről 450 iskolára; a duális képzés bevezetése a felsőoktatásban.

Bejegyzésében Cîmpeanu felidézte, hogy hivatalba lépésekor a minisztérium költségvetése egymilliárd euró volt, most pedig csupán a PNRR 3,6 milliárd eurót irányoz elő az oktatásra. Megemlítette azt is, hogy mandátuma idején 1402 tanintézetben indult iskolaelhagyás-megelőzési program, és folyamatban van az egyetemek digitalizálási programja. Emellett a minisztérium kidolgozta, közvitára bocsátotta és véglegesítette a Képzett Románia projekten alapuló új tanügyi törvények tervezetét. „Az az ember vagyok, aki épít, nem rombol” – fogalmazott bejegyzésében a politikus.

Közölte azt is, hogy a továbbiakban egyetemi oktatóként, rektorként és szenátorként támogatni fogja az új tanügyi törvények elfogadását.

Mint ismert, Sorin Cîmpeanut a PressOne újságírója plágiummal vádolta meg. A tárcavezető szerint a plágiumvádak hátterében az új tanügyi törvények „elakasztásának” a szándéka áll. Közölte, hogy a „több millió gyermeket érintő” tervezetek elfogadásának folyamata a személye ellen irányuló támadások ellenére sem áll le.

Az USR és a Jobboldal Ereje egyszerű indítványt nyújt be az oktatási miniszter ellen. Az indítványnak a Lopásra kiképzett Románia címet adták, mert Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szégyent hoz az iskolákra. Úgy vélik: „Sorin Cîmpeanunak már rég távoznia kellett volna. Egy új oknyomozó riport rávilágít arra, hogy Iohannis egy PSD és PNL által támogatott kecskére bízta a káposztát”.

FRISSÍTVE: A kormányfő egy csütörtök esti Facebook-bejegyzésben köszönetet mondott Cîmpeanunak az eddigi együttműködésért és az oktatási rendszer javát szolgáló projektjeiért.

„Romániának továbbra is stabilitásra és koherenciára van szüksége ahhoz, hogy véghez tudjuk vinni a mindannyiunk által óhajtott, fenntartható oktatási reformot” – fogalmazott. Hozzátette, egyeztetni fog liberális párti kollégáival és a koalíciós partnerekkel, majd „rövid időn belül” elküldi Klaus Iohannis államfőnek az új oktatási miniszter kinevezésére vonatkozó javaslatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?