A tanügyminiszter szerint gőzük sincs az oktatáshoz azoknak, akik őt plágiummal vádolják

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter kedden Aradon kijelentette, hogy „gőzük sincs az oktatáshoz” azoknak, akik őt plágiummal vádolják.

A tárcavezető a sajtó kérdésére Emilia Şercan újságíró hétfőn közzétett tényfeltáró anyagára reagált. A cikk szerint Sorin Cîmpeanu 2000-ben negyedik szerzőként írt kilenc oldalt egy egyetemi kurzushoz, amelyből 2006-ban 92 oldalt át vett és sajátjaként állított be.

A miniszter megismételte azt a hétfőn is hangoztatott érvét, hogy a plágiumvádak hátterében az új tanügyi törvények „elakasztásának” a szándéka áll. Közölte, hogy a „több millió gyermeket érintő” tervezetek elfogadásának folyamata a személye ellen irányuló támadások ellenére sem áll le.

A kép illusztráció | Fotó: Pexels

Cîmpeanu elmondta, hogy a tényfeltáró cikk szerzője képtelen megkülönböztetni az egyetemi hallgatók számára készült gyakorlatfüzetet a tudományos munkától. „Az egyetemi gyakorlati útmutató monogramokat, törvényeket, képleteket és sémákat, ábrákat és táblázatokat tartalmaz, amelyeket nem lehet és nem szabad megváltoztatni” – fejtette ki a miniszter.

Indoklása szerint azért szerepelt a neve a gyakorlatfüzeten, mert „Archimédészt nem szokás szerzőként feltüntetni” az ilyen jellegű egyetemi anyagokon. Hangsúlyozta, hogy a gyakorlati útmutatók és szemináriumi munkafüzetek nem ISBN-számmal ellátott, tudományos munkák, és elkészítésükre a felsőoktatásban előírt eljárást alkalmazta.

A miniszter kijelentette: kíváncsi arra, hogy az új tanügyi törvények elakasztására törekvő személyek, akik korábban a 2000-ben megvédett doktori disszertációjába, most pedig a gyakorlatfüzetekbe kötöttek bele, eljutnak-e a hetedikes dolgozataihoz is. „Szerintem biztos kiszúrják majd, hogy valamikor lemásoltam néhány megoldást egy feladatgyűjteményből vagy egy matematika tankönyvből” – fogalmazott Cîmpeanu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?