Cîmpeanu szerint az ellene felhozott plágiumvádak „fő célja” az új tanügyi törvények „leállítása”

Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter az Emilia Şercan újságíró hétfőn közzétett tényfeltáró anyagára reagált. A cikk szerint Cîmpeanu korábban fejezeteket másolt más egyetemi oktatók munkáiból, amelyeket utólag sajátjaként állított be.

A miniszter kijelentette, hogy szerinte a cikk fő célja a tanügyi törvénytervezetek elfogadásának megakadályozása. Hangsúlyozta, hogy a tervezetek elfogadásának folyamata nem áll le. „A több millió gyermeket érintő tanügyi törvények elfogadásának leállítására irányuló próbálkozások nem befolyásolnak, még akkor sem, ha a személyem ellen irányulnak” – jelentette ki Cîmpeanu.

Fotó: Agerpres

A PressOne tényfeltáró portál szerint az eset még 2006-ban történt, amikor egyetemi tanárként 13 fejezetnyi szöveget jogtalanul sajátított el Cîmpeanu. „A szerkezetet, a szöveget, a táblázatokat összevetve olyan mértékű egyezést találtam, amely plágiumnak minősül” – írja Emilia Șercan. Állítólag egy 2000-ben megjelent egyetemi tankönyvből – két másik szerző által írt – szövegrészeket vett át a tanügyminiszter.

A PressOne újságírója szerint Cîmpeanu gyakorlatilag csak a fejezetcímeken változtatott egy keveset, hozzátéve: az eredeti szerzők nevét Cîmpeanu nevével helyettesítették a tankönyv 2006-os kiadásában, valamint a 2009-ben kiadott változatban is.

A jelenlegi tanügyminiszter még 2000-ben három másik szerzővel közösen dolgozott egy egyetemi kurzuson. Cîmpeanu két fejezet írt a kurzushoz, ami összesen kilenc oldalt jelent a tanulmány 190 oldalából. 2006-ban egy egyetemi tankönyv szerzőjeként jelent meg a tanügyminiszter, de állítólag a tankönyv megegyezik a 2000-ben kiadott változattal, amelynek eredetileg négy szerzője volt. Összesen 92 oldalt vett át és állított be sajátjaként Cîmpeanu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?