Plágiummal vádolják Sorin Cîmpeanu tanügyminisztert

Plagizálással vádolja Sorin Cîmpeanu oktatási minisztert a PressOne újságírója, Emilia Șercan. Az online hírportál szerint Sorin Cîmpeanu 2000-ben negyedik szerzőként írt kilenc oldalt egy egyetemi kurzushoz, amelyből 2006-ban 92 oldalt vett át és állított be sajátjaként.

Az eset még 2006-ban történt, amikor egyetemi tanárként 13 fejezetnyi szöveget jogtalanul sajátított el Cîmpeanu. „A szerkezetet, a szöveget, a táblázatokat összevetve olyan mértékű egyezést találtam, amely plágiumnak minősül” – írja Emilia Șercan. Állítólag egy 2000-ben megjelent egyetemi tankönyvből – két másik szerző által írt – szövegrészeket vett át a tanügyminiszter.

A PressOne újságírója szerint Cîmpeanu gyakorlatilag csak a fejezetcímeken változtatott egy keveset, hozzátéve: az eredeti szerzők nevét Cîmpeanu nevével helyettesítették a tankönyv 2006-os kiadásában, valamint a 2009-ben kiadott változatban is.

Fotó: Agerpres

A jelenlegi tanügyminiszter még 2000-ben három másik szerzővel közösen dolgozott egy egyetemi kurzuson. Cîmpeanu két fejezet írt a kurzushoz, ami összesen kilenc oldalt jelent a tanulmány 190 oldalából. 2006-ban egy egyetemi tankönyv szerzőjeként jelent meg a tanügyminiszter, de állítólag a tankönyv megegyezik a 2000-ben kiadott változattal, amelynek eredetileg négy szerzője volt. Összesen 92 oldalt vett át és állított be sajátjaként Cîmpeanu.

Mint arról korábban beszámoltunk, átszervezéssel megszűnne a plágiumügyek elemzéséért felelős Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU), amennyiben életbe lép a felsőoktatási törvény tervezete. Emellett elévültnek tekintenék a plágium vétségét, ha az három évnél korábbi esetre vonatkozik. Emilia Șercan újságíró szerint a tanügyminiszter saját magát védené a módosítással.

A lemondását követelik

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter lemondását követeli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, miután a sajtóban megjelent, hogy a miniszter plagizált egyik egyetemi kurzusának megírásakor.

Cătălin Drulă a Facebookon „a plagizálók védelmezőjének” nevezte Cîmpeanut, „aki maga is plagizáló, és többé egy másodpercig sincs keresnivalója a tanügyminisztérium élén”. Sorin Cîmpeanu fejezeteket másolt más egyetemi tanárok munkáiból, amelyeket utólag sajátjaként állított be – érvelt az ellenzéki párt vezetője. „Cîmpeanu mondjon le” – tette hozzá.

„Cîmpeanu, aki a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy nem lát jogilag érvényes meghatározást a plagizálásra, valójában kétszeres plagizáló, aki a plagizálók, és ezzel a saját érdekében alkotott jogszabályt. Az új oktatási törvénytervezetek a napnál is világosabban bizonyítják ezt” – üzente az USR vezetője, aki szerint az oktatási miniszternek le kell mondania.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?