„Legyen erőnk, legyen erős képviseletünk” – összefogtak a Kárpát-medencei magyarok

A közelgő európai parlamenti választások kapcsán az erős magyar képviselet fontosságáról írtak alá közös nyilatkozatot az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) keretében működő Magyar Közösségek Munkacsoport tagszervezetei, a Kárpát-medencei magyar politikai szervezetek képviselői Nagyváradon.

A csütörtöki esemény alkalmával Vincze Lóránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke kijelentette, hogy sokszor elmondták már, hogy „egy a nemzet, együtt cselekszünk és egy a hangja is”, ez pedig a mostani találkozó mottója is lehetne. Bevallása szerint, a hétköznapokban is számíthatnak egymásra, de ez most különösképp igaz, az idei európai parlamenti választások pedig hosszú időre meghatározzák a jövőnket.

Rámutatott, hogy a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezésükkel egy olyan járatlan úton indultak el, amelynek még nem értek a végére. „Ezt a küzdelmet kell folytatni, és elszántak vagyunk, hogy folytassuk” – fogalmazott. Mint magyarázta, az EP-ben el tudják mondani azokat a jogsérelmeket, amelyek a közösségünket érik, de számos kérdéskörben növelték is az őshonos kisebbségek jogait. Aláhúzta ugyanakkor azt is, hogy számos feladat maradt hátra, egyebek mellett az unió bővítése kapcsán, hiszen egyelőre a kisebbségvédelem nem egy olyan kritérium, amit számon kérnek a tagállamoktól. Szeretné, hogy önerőből ismét bekerüljenek az EP-parlamentben, ugyanakkor megköszönte azt is, hogy a FIDESZ listája révén a kárpátaljai magyarság is képviselve lehet. „Legyen erőnk, legyen erős képviseletünk az EP-ben” – jelentette ki Vincze Lóránt.

Fotó: Mihály László

Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke visszaemlékezett, hogy kisebbségvédelmi törekvéseiket kezdetben sokat lebecsmérelték, de azóta már számtalan kompetencia került uniós jogkörbe. A cél, hogy az unió úgy változzon, hogy az ötmillió őshonos ember érdeke megjelenjen. Meglátása szerint „útépítésre” vállalkoztak, de nem tartja elfogadhatónak, hogy a tagállamok különféleképp kezeljék a kisebbségeket. „Elutasítjuk a kishitűséget, van rá orvosság” – mondta, hozzátéve, hogy a polgári kezdeményezést is ennek szellemében indították el.

Sajnálatosnak tartja viszont, hogy az EU létrehozta ezt az intézményt, utána meg „elfordult tőle”. „Ha jól tudom még egyik sem ért révbe. Az unió a polgárokért jött létre, ennek a változásnak meg kell történnie, nem lehetséges, hogy ne álljon módunkban módosítani. Az unió nem csak pénzről, hanem szellemi, kulturális értékekről, szolidaritásról szól, olyan közös érdekekről, amelyek biztonságosabbá és jobbá teszik a polgárok életét. Az 5 millió őshonos kisebbség pedig ennek a része. Meg vagyok győződve arról, hogy meg tudunk másokat is győzni arról, hogy ami jó az etnikai kisebbségeknek, az jó a többségnek is” – mondta Kelemen Hunor.

A közös nyilatkozatot aláírók közül Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kiemelte, hogy a határon túli magyarság létszáma még mindig nagyobb, mint sok állam népessége, ennek a közösségnek képviseletre van szüksége. Fontosnak tartja, hogy a csatlakozási folyamatban is meg legyenek jelenítve az ott élő kisebbségek érdekei és jogai. Meglátása, hogy már eddig is sikerült eredményeket elérni, és bárhogy is „igyekszik az unió vezetése nem tudomást venni róla”, de ezek a legfontosabb kérdések és továbbra is azok lesznek. Úgy véli, hogy az elmúlt évek véres konfliktusaihoz is hozzájárultak ezek a megoldatlan a kérdések, és ha talán megfelelő időben megoldották volna, „nem tartanánk itt”. Ezért is tartja fontosnak a június 9-ei választásokat, és bízik abban, hogy folytatni tudják az elkezdett munkát.

Fotó: Mihály László

Jelen volt Berényi József a szlovákiai Magyar Szövetség részéről, aki kiemelte, hogy amikor az eseményre a meghívást kapta, még nem tudta, hogy merényletet követnek el Szlovákia legitim módon megválasztott miniszterelnöke, Robert Fico ellen. Szerinte ez átírja a szlovákiai belpolitikai életet, a társadalmi mozgásokat és bizonyára befolyásolja az EP-választásokat is. Megkérdőjeleződik, hogy hogyan lehet egyáltalán folytatni a kampányt, vélekedett. „Drámai változás történt” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy emberi szolidaritásra van szükség Robert Fico gyógyulása érdekében.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője emlékeztetett, hogy Szerbia több mint tíz éve vár arra, hogy uniós tag legyen, de még nem látják az alagút végét. „Sajnos azt kell látni, hogy az extrém pártok erősödnek sok államban, mi abban reménykedünk, hogy a hagyományos, konzervatív, középjobboldal erősödik” – mondta. Megjegyezte, kisebbségvédelem terén az unió még mindig a szexuális kisebbségekre és a migránsokra gondol, nehéz meggyőzni, hogy az őshonos kisebbségekre is figyeljen.

A szlovéniai és a horvátországi kisebbség is képviselve volt. Orban Dusan, MMÖNK elnöke kijelentette: „minden embernek kutyakötelessége részt venni a választásokon”, mint mondta, a csendes asszimiláció ellen nehéz küzdeni. Andócsi János, HMDK elnöke rámutatott, horvátországiként tudják, hogy mit jelent a háború és a béke, ők szolidárisak a kárpátaljaikkal. Bízik abban, hogy áttörést eredményez az idei választás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?