Lakhatatlan ingatlanokat utal ki szociális lakásként a székelyudarhelyi városháza

Lakhatatlan szociális lakást utaltak ki a számára, ezért visszautasította – ezzel a panasszal keresett meg egy székelyudvarhelyi olvasónk. A polgármesteri hivataltól kapott információk szerint az érintett jól tudta, hogy milyen lakást kap, hisz ő maga kérte azt. Megtudtuk azt is, hogy mire számíthatnak a Cekend sétányon található szociális lakások azon bérlői, akik a többszöri felszólítás ellenére sem rendezik a közköltségi tartózásukat: kilakoltatják őket.

Panasszal fordult szerkesztőségünkhöz Tövissi Attila, aki – mint mondja – sértve érzi magát, amiért kérésére a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal egy olyan lakást utalt ki, amelyben nem lehet lakni. Tövissi elmesélte, hogy tavaly decemberben adta le lakásigénylési kérelmét, amelyet pozitívan bíráltak el. Székelyudvarhely önkormányzati testülete a február 25-i tanácsülésén hagyta jóvá a 10 jelentkező kérését, Tövissi a Cekend sétány 4/64-es lakrészt kapta.

„Március 10-én kijöttek, megmutatták a lakást, akkor készítettem telefonnal egy felvételt, amelyet közzé is tettem a közösségi oldalon, és amelyen tisztán látszik, hogy a lakás lakhatatlan. Penészesek a falak, nincs vízcsap, az ajtó és ablakok nem zárnak. Közben észrevettem, hogy nincs áram a lakásban, villanyórát nem szereltek fel, és hogy nekem kell kérvényt leadnom a villanyművekhez, és akkor beszerelik” – panaszolta Tövissi.

A Cekend sétány 4-es számú tömbháza | A szerző felvételei

Mint mondta, felajánlotta, hogy rendbe hozza, kimeszeli a lakást, megvásárolja a szükséges anyagokat, hozzávalókat, ajtót, ablakot cserél, vízcsapot és villanyórát szereltet. A munkáért nem kér pénzt, de szeretné, hogy a megvásárolt dolgoknak számlával igazolt ellenértékét számítsák bele a lakbérbe.

„A hivatal ebbe nem egyezett bele, ezért írásban közöltem, hogy ilyen körülmények között nem veszem át a lakást és hogy sértve érzem magam” – részletezte a Maszolnak Tövissi Attila, megjegyezve, nem is érti, hogy miként utalhattak ki neki ilyen rossz állapotú lakást, mikor a bérleti szerződés 5. pontja világosan kimondja: a bérbeadó (önkormányzat) kötelezettségei között szerepel, hogy a lakást, valamint a bérleményhez tartozó felszereléseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban kell átadnia a bérlőnek.

„Ez kellett neki”

Megkeresésünkre Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtófelelőse elmondta, hogy az érintett személy – miután lakást igényelt – megnézte az üres lakásokat, és a szóban forgó cím alatt szereplő lakást igényelte, ami akkor is ugyanilyen állapotban volt. Zörgő Noémi hangsúlyozta, hogy február 5-én Tövissi írásban közölte, hogy a Cekend sétány 4/64-es lakrészét elfogadja, sőt a nyilatkozatában így fogalmazott: „Ezt szerettem volna megkapni”. Ezt követően a városháza műszaki igazgatóságának munkatársai előkészítették a szerződést, március 10-re időzítve a lakás átadását.

A villanyórákat mindig leszerelik, miután elköltözik egy lakó

„A helyszínre kiérkezve kezdődött a kellemetlenség. A visszautasítást követően rögtön felajánlottak egy sokkal jobb állapotban lévő (termopán ablakos földszinti lakást), amelyet nem fogadott el arra hivatkozva, hogy nem kíván egy folyosón lakni a szomszédos lakásokban lakó bérlőkkel” – közölte a Maszollal Zörgő Noémi, megjegyezve, hogy a villanyórákat mindig leszerelik, amikor egy lakó kiköltözik a lakásból, és új lakó beköltözése esetén újat szerelnek fel, nulláról indítva a mérőeszközt.

Válaszában az udvarhelyi városháza nem tér ki arra, hogy bérleti szerződésben leírtakkal ellentétben, miért ebben az állapotban kívánta bérbe adni az igényelt lakrészt.

Öten tíz négyzetméteren

A Kórház negyedi Cekend sétány 4-es és 6-os számú tömbházait még a 70-es években építették. Eredetileg az akkori cérnagyár női alkalmazottainak szánták úgynevezett „leánylakásokként”. A két tömbházban összesen 150 család él, emeletenként 15 lakrészben.  A lakások 9,7 négyzetméteresek, nagy részük szociális lakás, minden emeleten egy közös zuhanyzó van, valamint három vécé-fülke, ezeket nemrég felújíttatta a hivatal. Több lakrész saját tulajdonban van, miután a bérlők megvásárolták ezeket.

A kifüggesztett közköltségi táblázatok arról árulkodnak, hogy sok bérlőnek komoly (ezer lejnél is nagyobb) elmaradása van, akad, akinek 2000 lej feletti a hátraléka.Az egykori munkásszállókban a vécé és zuhanyzó közös volt egy emelet lakóinak

Az udvarhelyi városházától megtudtuk, hogy a törvény szerint március 1-ig nem lehetett eljárni az adósokkal szemben. Az érintettek minden hónapban felszólítást kaptak a tartozásuk rendezésére vonatkozóan, de változás nem történt, ennélfogva az adósok számíthatnak arra, hogy amint lehet, a városháza elindítja a kilakoltatási folyamatot.

Miközben akad olyan lakrész is, ahol tíz négyzetméteren öten laknak, számos olyan lakás van, amelyekben látszólag lakatlanok, senki nincs bejelentve, mégis vannak (akár 1300 lejes) közköltségi elmaradások, és ez az összeg  havi 83 lejjel növekszik. Az udvarhelyi városházától megtudtuk, hogy ezeknek a lakásoknak is van bérlőjük, az esetek többségében külföldön dolgoznak. Természetesen, ha az érintettek nem törlesztik elmaradásaikat, az ő esetükben is elindítják a kilakoltatási folyamatot.

(Címlapkép: Tövissi Attila)

Kapcsolódók

Kimaradt?