banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Turos Lóránd a különnyugdíjakról: nem halmozhatók, megadózzák és kisebb lesz a fizetésnél

Turos Lóránd szenátor | Fotó: RMDSZ

A szolgálati nyugdíjakat szabályozó törvényeket módosító tervezet szenátus által elfogadott változatában alapvetően a legfontosabb változások, hogy ezeket nem lehet majd halmozni, egy bizonyos érték felett megadózzák, és nem lehetnek majd nagyobbak, mint a fizetés, amit a nyugdíjazása előtt kapott a kedvezményezett – foglalta össze a Maszol megkeresésére Turos Lóránd.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kifejtette, a szerdán a felsőházban megszavazott változat értelmében nem lehet majd halmozni a szolgálati nyugdíjakat, ha valakinek többféle is jár, akkor választania kell ezek közül. Például, ha a kedvezményezett rendőrként, majd utána ügyészként dolgozott, akkor nem lehet rendőri és ügyészi nyugdíja is egyszerre, el kell döntenie, hogy melyiket választja.

Megszüntették ugyanakkor azt az anomáliát, hogy bizonyos esetekben a szolgálati nyugdíj nagyobb volt, mint az azt megelőző fizetés. „Ez így nem korrekt. Ezért a módosítás értelmében nem az utolsó évi összjövedelemhez képest számítják majd a szolgálati nyugdíjt, hanem a fizetési alaphoz képest” – taglalta Turos. Hozzátette, az összjövedelembe sok esetben beletartozik a lakhatási támogatás, a különböző állandó vagy időszakos juttatások, így azokat majd nem vennék figyelembe a nyugdíj kiszámításakor. A szolgálati nyugdíjt meg is adózzák, 2000 lejig marad adómentes, 2000 lej és a mindenkori átlagjövedelem közötti sávban 10 százalékos adóval sújtják, azon felül pedig 15 százalékos adóval.

A frakcióvezető arra is kitért, hogy rendezték a bírók és ügyészek szolgálati nyugdíjának kérdését. Jelenleg a törvény úgy rendelkezik, hogy a bíró vagy ügyész 25 év után vonulhat nyugdíjba, ám a szolgálati időbe azt is beleszámították, amit nem bíróként vagy ügyészként töltött. Ha valaki húsz évig jogászként dolgozott, és az utolsó öt évben bíróként, akkor felszámolták a 25 éves munkaviszonyt, és az ötéves bírói munka után megkapta a bíróknak járó teljes szolgálati nyugdíjt.

A törvénytervezetben, amit szerdán a szenátus elfogadott, rögzítették, hogy bírói vagy ügyészi munkája kell legyen, az a tény, hogy előtte jogász volt, már nem számít a nyugdíj-jogosultság megállapításakor. Turos Lóránd hangsúlyozta, a tervezetet még meg kell szavazza a képviselőház, majd ki kell hirdesse az államfő, s attól a pillanattól lesz érvényes, amikor hatályba lép, nem pedig visszamenőleg.

A nem járulékalapú, „speciális” nyugdíjak reformjának bevezetésére Románia az európai finanszírozású nemzeti helyreállítási tervben (PNRR) vállalt kötelezettséget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?