Kötelezővé teszik a diákok színház-, opera- és múzeum-látogatását?

A diákok kultúra iránti érdeklődését ösztönözné a művelődési miniszter. Lucian Romașcanu felvetette, hogy az iskolákban tegyék kötelezővé a színház-, opera-, múzeum-látogatást. Erről Ligia Deca oktatási miniszterrel egyeztetett. A Maszolnak nyilatkozó pedagógus szerint fontos lenne forrásokat rendelni a projekt mögé, hogy ne a szülők kelljen megfinanszírozzák a belépőket.

Lucian Romașcanu javaslata értelmében az új iskolai programba szerepelne a kötelező színház-, múzeum- vagy éppen opera-látogatás, majd a diákok esszét írnának a látottakról, élményeikről, számol be az edupedu.ro oktatási szakportál. A miniszter azzal érvel, ezzel még inkább felkeltenék a fiatalok érdeklődését a kultúra iránt. Jelenleg is ajánlott ugyan, hogy a diákoknak szervezzenek ilyen jellegű tevékenységeket, de ez ritkán történik meg, és a tárcavezető úgy véli „ez nem mehet így tovább”.

A jelenlegi oktatási törvény értelmében az iskolai program 75 százalékában valósul meg a tanítás-kiértékelés, 25 százalékát a pedagógusra bízza, hogy milyen tevékenységekkel szeretné elmélyíteni a tananyagot. A tavaly közvitára bocsátott tanügyi törvény tervezetben az szerepelt, hogy az iskolák még nagyobb önállóságot kapnak, hogy a tanrendet a diákok érdeklődéséhez igazítsák.

Finanszírozni kellene az élményalapú oktatást

Fotó: Facebook/Szőcs-Torma KatalinAz iskolán kívüli tevékenységek során a gyerekek élményalapú, összetett tudást szereznek, osztotta meg tapasztalatait Szőcs-Torma Katalin. Az angol szakos tanár a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum tizenkettedikes osztályban osztályfőnök, ugyanakkor a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza munkatársa. Osztályát nemcsak kirándulni, táborba viszi, hanem múzeumba, színházba, moziba, múzeumpedagógusok, drámapedagógusok segítségével szervez tevékenységeket.

A Maszolnak elmondta, elsősorban a közös élményszerzés motiválja, másrészt a diákok megismerkednek a művelődési intézményekkel, a művészetet értő és élvező felnőttekké válnak. A színházi előadások előtt vagy után találkoznak a színészekkel, a rendezővel, ezek a beszélgetések új szempontokat mutatnak a fiataloknak. A filmeket is tudatosan választják, a Toxikoma kapcsán pszichológussal beszéltek, az 1956-os forradalom évfordulóján a Szabadság, szerelem című filmdrámát nézték meg.

Szőcs-Torma Katalin a pedagógusokat is arra buzdítja, hogy vállalják ezt a pluszmunkát, mert ilyenkor sokkal többet tanul a gyerek, mintha az osztályban meghallgatja a leckét. A külföldi tanintézetekben, képzéseken szerzett tapasztalat alapján, a sepsiszentgyörgyi tanár kifejtette, fontos lenne, hogy az oktatási vagy a művelődési minisztérium finanszírozza ezeket a tevékenységeket, ne a szülő kelljen a zsebébe nyúljon, hiszen mindenkinek érdeke, hogy táguljon a fiatalok látóköre.

A színház „jár” iskolába

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi középiskolás diákoknak szervez előadásokkal egybekötött színház-pedagógiai foglalkozást, a tevékenységet a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatja. A háromlépcsős foglalkozás lényege, hogy egy-egy előadás kapcsán színészek tartanak „felkészítőket”, majd a diákok megnézik az előadást, utána drámapedagógussal dolgozzák fel a látottakat, az élményeket. Ezzel játékos lehetőséget kínálnak a diákoknak, hogy személyes kapcsolatot alakítsanak ki a színházzal, megértsék a színházi kommunikáció, a színházművészt nyelvét, megvizsgálhassák az előadásokban felvetett témákat, ezzel jobban megértve a világot és az embert.

A sepsiszentgyörgyi színháznak nem ez az első ilyen próbálkozása, húsz évvel ezelőtt William Shakespeare Szeget szeggel című vígjátékának sűrített változatát vitték el az iskolákba, idézte fel a Maszol megkeresésére Pál-Ferenczi Gyöngyi színházigazgató. Hozzátette, a jelenleg futó két projektjük sikeres, nagy az érdeklődés iránta. „Most még fontosabb, hogy a színház a fiatalok után nyúljon, hiszen ez a nemzedék távolodik az olvasástól, mi pedig fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket a könyvek után. Egy színdarabot látva, azt átbeszélve kedvet kapnak, hogy utánanézzenek az összefüggéseknek” – mondta Pál-Ferenczi Gyöngyi. A sepsiszentgyörgyi teátrum március 15-re tantermi Petőfi-előadást tervez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?