Környezetvédelmi miniszter: az illegális fakitermelés visszaszorításáért dolgozik az Erdőőrség

Az RMDSZ javaslatára létrehozták az Országos Erdőőrséget a Környezetvédelmi Őrség mintájára annak érdekében, hogy hatékonyabb fellépést tanúsítsanak az illegális fakitermelés visszaszorítására, valamint lehetővé tegyék az erdők folyamatos megfigyelését egy szakemberekből álló felügyelőség által – írja közleményében az RMDSZ.

„Célunk egy olyan rendszer létrehozása, amelynek elsődleges feladata egy egészséges erdőgazdálkodás megteremtése az országban. Az Országos Erdőőrség működési szabályzatáról ma döntött a kormány, így 30 napon belül hivatalosan is megkezdheti munkáját az intézmény, amely a környezetvédelmi minisztérium alárendeltségében fog működni” – mutatott rá Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerdán.

Illusztráció: Pexels

„Az Országos Erdőőrség a faanyag nyomon követhetőségének ellenőrzése mellett koordinálja a kilenc regionális erdőőrség tevékenységét, kockázatelemzéseket végez az országos erdő- és vadállományról, gyakorlatba ülteti a PNRR erdősítési kampányát, valamint kidolgozza és részt vesz a szakágazati jogszabályok megalkotásában, illetve a közúti büntetőrendszerekhez hasonlóan büntetőrendszert dolgoz ki az erdészeti szabálysértésekre” – fogalmazott a miniszter.

Az Országos Erdőőrség a Környezetvédelmi Őrség mintájára a központi közigazgatási intézmény hatáskörébe tartozik, jogi személyiséggel rendelkező szakintézmény. Kilenc regionális erdőőrséget fog át, amelyek külön jogi személyiséggel rendelkeznek, de az Országos Erdőőrség alárendeltségébe tartoznak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?