Kommandói tűzvész: példaértékű szolidaritás a károsultak megsegítésére

Példaértékű összefogás körvonalazódik a hétvégi kommandói tűzvész károsultjainak támogatására.

Magánemberek, vállalkozások, civil, ifjúsági és sport szervezetek, egyházak és önkormányzatok dolgoznak azért, hogy segítsenek kommandói tűzvész károsultjain. „Óránként cseng a telefon és érkeznek a felajánlások” – számolt be Kocsis Béla. Kommandó polgármestere szerint vasárnap még égett a tűz amikor az első meleg ruhákból és meleg ételből álló adományokkal megérkezett a helyszínre a Caritas és a Vöröskereszt. Azóta több szervezet is indított gyűjtést a tűzkárosultak számára. Kocsis Béla polgármester Facebook- oldalán gyűjtötte össze és közölte mindazokat a szervezeteket és számlákat, amelyekre a kommandói tűzkárosultaknak gyűjtenek.

Ráduly István Kovászna megyei prefektus kedden bejelentette, hogy számításokat végeznek a károk mértékéről és kormányhatározat tervezetet készítenek elő, amely által építkezési anyagokra utalna pénzt a kormány. „Egy ház leégése is nagy tragédia, most viszont nyolc család maradt fedél nélkül. Nem száz paplanra van szükség, hanem építkezési anyagokra” – hívta fel a figyelmet a prefektus. Hozzátette: vasárnap azonnal a helyszínre sietett miután értesítették őt a kommandói tűzvészről. Ott azt tapasztalta, hogy a helyi közösség példásan szerveződött, azonnal a károsultak segítségére siettek, mentették, ami menthető és szállást ajánlottak számukra. Ráduly István szerint a tűzvészben 10 ház érintett, amiből 5 teljesen kiégett, 3-nak a tetőszerkezete károsult és 2 ház nem gyulladt ugyan ki, ám az oltás során károk keletkeztek bennük. A sorházakból kettőt hétvégi házként használtak tulajdonosaik, a többi nyolc lakásban 19 személy élt, köztük 3 kiskorú.

„Sajnálattal láttam, hogy tizennyolc ember gyakorlatilag mindenét elvesztette, de örömömre szolgált megtapasztalni az összefogást és szolidaritást, ahogy az emberek – helyben és több száz kilométerre is – azonnal megmozdultak a károsultak megsegítésére” – mondta Ráduly István. Ugyancsak kedden a Kovászna megyei tanács RMDSZ frakciója kezdeményezte, hogy minden megyei tanácsos egy havi juttatását adományozza a kommandói bajba jutottak megsegítésére.

Mint arról beszámoltunk, Háromszék legmagasabb pontján fekvő településen, Kommandón, egy összeépített házakból álló soron törtek ki a lángok és gyorsan terjedtek. Öt lakóház teljesen leégett és további háromnak megsemmisült a tetőszerkezete. A tűzesetben 19 személynek, köztük 3 gyereknek mindene odaveszett. A kárvallottaknak a rokonok ajánlottak átmeneti menedéket és ketten a református parókia épületében húzták meg magukat.

A Kovászna megyei tűzoltóság szóvivője Tolvaj Marius szerint rövidzárlat okozta a tűzet és a lángok 600 négyzetméternyi felületen pusztítottak, egy lakó füstmérgezést szenvedett, de visszautasította, hogy kórházba szállítsák. A háromszéki Készenléti Felügyelőség tájékoztatása szerint Kommandóra négy tűzoltóautó érkezett Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Kovásznáról. A hóviharban a tűzoltók vízsugárral és tűzoltó habbal oltották a lángokat. Kocsis Béla polgármester elmondta: télen a hó és a fagy nehezíti a tűzoltást, a széllökések miatt pedig gyorsabban terjedtek a lángok amelyek a sorházak pléhből készült tetőszerkezetén nem tudtak kitörni ezért a tűz a tető alatt gyorsan átterjedt a sorház minden lakására. A polgármester felidézte, öt évvel ezelőtt, szintén januárban gyulladt ki a kommandói iskola épülete, annak újjáépítését hamarosan befejezik.

Ráduly István prefektus arra figyelmeztet Kommandón bármikor megtörténhet hasonló tragédia. A megye legmagasabb pontján fekvő, elszigetelt településen a volt fakitermelő vállalat a hatvanas években a favágók számára épített sorházakat. Egy-egy ilyen sorház 8-10 lakást foglal magába egy tető alatt, és ezek villamos hálózatai is elavultak, ezért fennáll a rövidzárlat veszélye másrészt, ha egy lakó nem elég óvatos, akkor a kályhából kipattanó szikra tűzvészt okozhat. A prefektus azt kérte a megyei Készenléti Felügyelőségtől (ISU), hogy vizsgálják meg a kommandói lakások kéményeit és a villamos hálózatot, hogy beazonosítsák az esetleges veszélyforrásokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?