Kiégési szindrómában szenved minden harmadik romániai orvos

A romániai orvosok 36 százaléka magas vagy nagyon magas fokú kiégési szindrómában szenved - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján a Román Orvosi Kamara elnöke.

Daniel Coriu a jelenséget azzal magyarázta, hogy a hazai egészségügyi szakemberek nagy munkaterhelésnek és pszichikai terhelésnek vannak kitéve, az idő szorításában dolgoznak, és gyorsan kell nehéz döntéseket meghozniuk.Fotó: Pexels

A kamaraelnök adatai szerint a romániai orvosok 32 százaléka magas, 4 százaléka nagyon magas fokú kiégési szindrómában, 58 százalékuk kimerültségben szenved, és a fiatal szakembereknek is közel fele érintett. A szindróma különösen az intenzív osztályokon, a sürgősségi osztályokon, az onkológián, a gyermekgyógyászati részlegeken és a sebészeteken dolgozó orvosoknál jelentkezik - tette hozzá.

Daniel Coriu elmondta, hogy Romániában jelenleg 55 622 orvost tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy ezer lakosra 2,9 orvos jut, és ez az arány megközelíti az európai átlagot. Az ezer lakosra jutó orvosok száma az egyetemi központok környékén a legnagyobb, Bukarestben 7, Dolj, Temes, Kolozs és Iaşi megyében 4 és 6 között van. A legnagyobb a szakemberhiány Ilfov és Călăraşi megyében, ahol ezer lakosonként kevesebb, mint egy orvos dolgozik - részletezte a kamaraelnök.

Közölte azt is, hogy az orvosok 68 százalékának életkora 28 és 55 év közötti, a háziorvosoknak pedig több mint a fele túllépte már a 60-at.

Kapcsolódók

Kimaradt?