A romániai orvosok több mint harmada kiégéssel küzd

Magas vagy nagyon magas fokú kiégéssel, burn out-tal, küzd a romániai orvosok 36 százaléka – jelentette ki csütörtökön a Román Orvosi Kollégium elnöke, Daniel Coriu, adta hírül az Agerpres.

A kiégés szindróma meglehetősen elterjedt probléma az orvosok között, és nem csak Romániában. Óriási a munkamennyiség, nagyon sok a feladat, kevés az idő, nagy az érzelmi megterhelés, nehéz döntéseket kell azonnal meghozniuk (...) A kiégés pedig közvetlen hatással van az orvosi tevékenységre. (...) A romániai orvosok 36 százaléka magas vagy nagyon magas szinten kiégett. Magas szinten 32 százalék és nagyon magas szinten 4 százalékuk. 58 százalékuk szenved fizikai kimerültségtől. (...) A fiatal orvosok 47 százaléka magas és nagyon magas szinten kiégett” – mondta el Coriu sajtótájékoztatóján.

Fotó: Pixabay

Hozzátette a leginkább érintettek az intenzív terápiás osztályon dolgozók, a sürgősségi orvoslás, az onkológia és a hemato-onkológia, a gyermekgyógyászat és a sebészet.

Elmondta, hogy Romániában 55 622 gyakorló orvos van, ami azt jelenti, hogy 1000 lakosra átlagosan 2,9 orvos jut. Ez közel van a 3 és 3,5 közötti európai átlaghoz, de nálunk az orvosok eloszlása nem arányos.

Ha megnézzük az orvosok eloszlását, azt látjuk, hogy a legtöbben egyetemi központokban dolgoznak. Láthatjuk, hogy Bukarestben 7 orvos jut 1000 lakosra. (...) Dolj, Temes, Kolozs és Iași megyében 4 és 6 orvos jut 1000 lakosra. Bihar, Arad, Fehér, Hunyad, Gorj, Vâlcea, Arges, Szeben, Brassó, Maros, Konstanca megyékben 2 és 4 orvos jut 1000 lakosra. 24 megyében 1-2 orvos jut 1000 lakosra. Két megyében, Ilfovban és Călărași megyében kevesebb mint egy orvos jut 1000 lakosra” – sorolta a kollégium elnöke.

Az adataik szerint, az orvosok 68 százaléka 28 és 55 év közötti. azonban a háziorvosok több mint fele 60 év feletti. Az orvosok 87 százaléka elégedetlen a műhibapolitikával.

A jelenlegi műhiba-biztosítási rendszer hatékonyságát illetően az orvosok 87 százaléka úgy véli, hogy ezek a politikák nem érik el céljukat” – jelentette ki a Román Orvosi Kollégium elnöke, Daniel Coriu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?