banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kezdődik az oltszemi Mikó-kastély felújítása, itt lesz a Székelyföldi Lovas Központ

Az oltszemi kastély tulajdonosai, Kovászna megye tanácsa és Bodok község önkormányzata aláírták a műemlék épület felújításának kivitelezési szerződését, így kezdődhet az oltszemi Mikó-kastély felújítása és lovas központtá alakítása.

Az országos védettséget élvező (A kategóriás) műemlék épület felújítását az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) finanszírozzák és a neoklasszicista stílusban épült kastélyban, a restaurálási munkálatokat követően létrehozzák a Székelyföldi Lovas Központot, így visszakapcsolják az ingatlant a turisztikai körforgásba.

Fotók: Kocsis B. János

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint az 1827-ben épített műemlék épületet belső díszítése, egységes ikonográfiái és a falképsorozatok teszik Erdélyben egyedülállóvá. Az A-kategóriás műemléket Kovászna Megye Tanácsa 2014-ben Bodok önkormányzatával közösen vásárolta meg. A felújítás összértéke 18,2 millió lej, ebből 8,3 milliót sikerült megpályázni az Országos Helyreállítási Alapból.

A pályázat tartalmazza a 600 négyzetméteres épület és a mellette lévő medence felújítását, majd a hozzá tartozó tízhektáros területet és a melléképületeket is hasznosítani fogják – magyarázta a Fodor István, Bodok polgármestere. A közbeszerzést a Székely Nemzeti Múzeum felújítási munkálatait is elvégző cég nyerte, amely a szerződés értelmében legkésőbb 2026 júniusáig kell elvégezze a munkálatokat. 

Mint arról beszámoltunk, Háromszéken számos műemlék épületet újítanak fel az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében, összesen 11,5 millió euróból, és 19 helyszínt népszerűsítenek a Hívogató Románia program keretében. Kovászna megye Erdélyben vezető helyen áll a felújítandó kastélyok, várak, kúriák, templomok tekintetében, így az oltszemi Mikó-kastély mellet rehabilitálják a kőröspataki Kálnoky-kastélyt, a kökösi Serester-kúriát, a szacsvai és bibarcfalvi református műemlék templomokat, és a hagyományos épített örökséggel rendelkező falvak útvonalán számos, magánkézben lévő udvarház felújítására is érkezik uniós finanszírozás.

A Hívogató Románia program keretében 10 millió eurót szánnak az ország több mint 300 látnivalójának népszerűsítésére, ebben 18 háromszéki kiemelt turisztikai célpont számára készítenek többnyelvű bemutatófilmet, interaktív „hangos útikönyvet”, és mindezt külföldi influenszerekkel az országos és a nemzetközi sajtóban népszerűsítik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?