Ketten is a mélybe csúsztak a bihari hegyekben, de megelőzhetők lettek volna a balesetek

Két hasonló baleset is történt a hétvégén az Erdélyi-szigethegysében, amelyek odafigyeléssel megelőzhetők lettek volna. A hegyimentők a Maszol megkeresésére hangsúlyozták: minden túrázó tartsa be a szabályokat és viseljen megfelelő felszerelést, illetve öltözéket.

Egy 52 éves aradi nő a Sebes-Körös szurdokvölgyében, Rév mellett, egy 24 esztendős élesdi fiatalember pedig a városhoz közeli Sólyomkőváron szenvedett baleset a hétvégén. Mindketten túrázni indultak a hegyekbe, ám egy óvatlan pillanatban megcsúsztak és a mélybe gurultak.

Mentés közben Sólyomkővár váránál | Fotó: hegyimentő szolgálat

Az áldozatokat a hegyimentő szolgálat munkatársainak sikerült felhozniuk és ellátniuk. Az asszonyt, aki mintegy tizenöt méter mélységbe gurult, mentőhelikopterrel szállították kórházba, míg a nyolcméteres magasból lecsúszott és ott megrekedt fiatalember megúszta apróbb karcolásokkal az esetet, és még a kórházba szállítását is elutasította.

Pintér István, a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat vezetője a Maszolnak elmondta, mindkét eset megelőzhető lett volna, ha a természetjárók betartják a szabályokat. Az aradi nő esetében például egy olyan szakaszon, ahol a kapaszkodáshoz láncokat szereltek fel a sziklafalra, az asszony nem fogódzott, ráadásul tornacipőben indult az útnak. A fiatalember pedig felmászott Sólyomkővár vármaradványainak falára, ahol megcsúszott vagy megbotlott és olyan helyre csúszott le, ahonnan csak a mentők segítségével tudott kijutni.

Pintér István, a Bihar megyei Hegyimentő Szolgálat vezetője | Fotó: Borsi Balázs

A hegyimentő szolgálat vezetőjétől megtudtuk továbbá, hogy a Bihar-hegység leglátogatottabb vidékén, a Pádis-karsztfennsíkon is több eset történt a hétvégén, kisebb kempingbalesetek és eltévedések. Ilyenek azonban viszonylag sűrűn előfordulnak, azonban a súlyosabb sérülésekkel járó esetek nagy többsége odafigyeléssel megelőzhető volna – mondta a szakember.

Pintér István hangsúlyozta: amennyiben útnak indulunk a hegyekben, mindig tartsuk be a túrázás alapvető szabályait és viseljünk megfelelő felszerelést, ezek közül is legalább a lábbelink legyen a célnak megfelelő. Ha nincs is bakancs, már egy terepfutó cipő is megteszi, továbbá ha az útvonalon az előrehaladást segítő eszközök vannak felszerelve, például láncok vagy kötelek, akkor érdemes azokat használni és megfogózni bennük, hiszen „nem a semmiért” vannak azok ott.

(Címlapképen: az aradi nőt mentőhelikopterrel szállították a nagyváradi sürgősségi kórházba. Fotó: Hegyimentő szolgálat)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?