KMDSZ: ahhoz, hogy nagy létszámú egyetemeken biztonságos legyen az oktatás, korlátozni kell a jelenlétet

Körvonalazódott, hogy milyen formában várja vissza diákjait az új egyetemi tanévben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: a BBTE oltáshoz vagy teszthez köti a személyes részvételt az órákon – aki nem bizonyítja, hogy védettsége van a koronavírussal szemben, otthonról, online kapcsolódhat be az egyetemi oktatásba –, míg a Sapientia EMTE jelenléti oktatás formájában szeretné megkezdeni az új egyetemi tanévet, minden diák részvételével, anélkül, hogy oltási igazolványt vagy koronavírustesztet kelljen felmutatni. Mit gondolnak erről a diákok, melyik variáció a legjobb a számukra? A Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnökét kérdeztük.

Hatos Attila szerint a két egyetem eltérő döntését a diáklétszám indokolja: a Sapientia kolozsvári karán kevesebb diákkal könnyebb a szabályokat betartva elindítani a személyes jelenléttel zajló oktatást, míg a BBTE esetében ez kényesebb kérdés, főként az olyan népszerű szakok esetében, mint például a jog és a közgazdaság. „A KMDSZ úgy gondolja, hogy itt elsősorban a biztonságos oktatás a legfőbb kulcskérdés. Ahhoz, hogy nagy létszámnál biztonságosan tudjanak a diákok részt venni az oktatásban, elengedhetetlen, hogy valamilyen korlátozáshoz, oltáshoz, teszteléshez kössék a jelenlétet” – mondta a KMDSZ elnöke.Forrás: Adobe Stock

Valamennyire hátrányból indul az a diák, aki otthonról, online kezdi az egyetemi évet, ismerte el, „de valahol felelősséget kell vállalnunk a többi diáktársunkért, és ez abban tud megmutatkozni, hogy vállaljuk az oltást vagy azt, hogy a távolból tanulunk”. A diákvezető meglátása szerint nem mindig azt kell nézni, hogy a döntések diszkriminatívak-e azokkal szemben, akik nincsenek beoltva, azokra is gondolni kell, akik felvették az oltást, válallták, hogy részt vesznek az órákon, és szeretnék, ha normális ütemben haladna az oktatás.

Más európai országokhoz képest Romániában nagyon alacsony az átoltottság, de még magunkhoz képest is le vagyunk maradva, hiszen az ötmilliomodik beoltottat csak július végén értük el, holott a hatóságok úgy tervezték, hogy már június 1-re meglesz az 5 millió beoltott. Hatos Attila azt tapasztalja, bár szűk környezetében a legtöbben éltek az oltás lehetőségével, ha tágabb csoportokat vizsgál meg, akkor azt látja, hogy a kolozsvári magyar diákság csak kis hányada kapott vakcinát.

Pedig „mielőtt elmentünk a nyári szünetre, meggyőződésem volt, hogy nagyon jó arányban fogunk visszatérni a fizikai oktatáshoz, vagy legalább ahhoz az oktatáshoz, ami Kolozsvárhoz köti a diákokat”, mondta. Ennek oka pedig nem csak abban keresendő, hogy ki mit gondol a vírusról és hogyan viszonyul a járványhoz. Szerinte diáktársainak egy része elkényelmesedett az online oktatás alatt, és a szülőknek is kevésbé megterhelő anyagilag, ha gyermekük otthon marad. Azonban úgy gondolja, hogy a kolozsvári diákélethez kapcsolódó lehetőségek „soha nem fognak kárpótolódni”.

Hatos Attila ugyanakkor elmondta, már a legelején eldöntötték, hogy a KMDSZ „nem próbálja meg senkinek lenyomni a torkán”, hogy oltassa-e be magát, inkább azt az utat választották, hogy a diákszövetség egészségügyi szakosztályával közösen a Vakcinfó projekt keretében valós tényeket közölnek a diákokkal a vírusról, annak szövődményeiről, az oltásokról és a romániai oltási kampányról.

Tanácsok az otthon maradt diáktársaknak

Használják ki a szabadidőt, legyenek nyitottak és türelmesek a tanárokkal és az egyetemre bejáró diáktársaikkal szemben – tanácsolta a KMDSZ elnöke azoknak, akik ősztől otthonról kapcsolódnak be az egyetemi órákba. „A tanárok az elmúlt másfél évben szívüket-lelküket kitették azért, hogy ebben a helyzetben helyt álljanak. Most kicsit magunk, a diákok ellen beszélek, de nem mindig vettük annyira komolyan ezt a részét a dolognak, könnyebb volt a képernyőt kikapcsolni, a hangot levenni és millióegy dolgot csinálni a háttérben, viszont a tanárok abban az egy-másfél órában teljes mértékben helyt kellett álljanak” – vélte Hatos Attila.

Kiemelte, nagyon jó a kapcsolatuk a tanintézményekkel, folyamatos a kommunikáció a diákok és tanárok között. A BBTE és a Sapientia mellett más kolozsvári egyetemekkel is tartják a kapcsolatot, de ezek esetében még nem véglegesült, hogy hol milyen körülmények között kezdik a tanévet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?