banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Közel 30 ezer helyet hirdet meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem

Idén 72 hellyel többet hirdetnek meg a Babeș–Bolyai Tudományegyetem alap- és mesterképzésén, a doktori helyek száma hasonlóan alakul, mint a tavalyi évben, ám új ösztöndíjakkal bátorítanák a diákokat: az egyetemek lesz speciális ösztöndíja, amelyet tudományos projektekre szánnak, ugyanakkor a sportteljesítményt is díjaznák, és létrehoznak egy kulturális ösztöndíjat is a művészetekben tevékenykedőknek.  

Dr. Daniel David, az egyetem rektora hétfőn, az egyetemi felvételiről szervezett sajtótájékoztón elmondta, számukra nagyon fontos a minőség. Felvázolta, a BBTE az egyik legrégebbi egyetem az országban, 440 éves, és egy jelentős akadémiai közössége van, ami az egyik legerősebb egyetemmé teszi az országban. „Itt nagyon jó szakértőket lehet képezni, akik modern körülmények között, modern technológiával tanulhatnak. Mi azt mondjuk, hogy a mi diákjaink jó szakértők, de jó állampolgárok is kell legyenek, a demokrácia megőrzői, emberek, akik nemcsak elhelyezkednek a munkapiacon, hanem meg is tudják változtatni azt” – fogalmazott.

Dr. Soós Anna rektorhelyettes, a Magyar Tagozat egyetemi docense ismertette: a 2021-22-es tanévben alapképzésen 252 programmal készülnek, ebből 146 románul, 68 magyarul, 9 németül, 15 angolul és 14 más nyelveken lesz elérhető, a mesteri szintjén pedig 235 programjuk van, 147 román, 42 magyar, 5 német, 37 angol és 4 francia nyelven.

A 2021-22-es egyetemi évben 5279 államilag támogatott hely lesz az idei végzősöknek, 72 hellyel több, mint tavaly. 10 670 önköltséges helyet, valamint 2840 távoktatási és csökkentett látogatású helyet hirdetnek meg az alapképzésen. Ezekből 30 hely roma kisebbségeknek lesz fenntartva, 188 olyan líceumi végzősöknek, akik a falvakból származnak, 15 fenn van tartva a szociális védelmi rendszerből érkezőknek, és 128 a határról túlról érkező román etnikumúaknak.

A mesteri szintjén 3879 támogatott helyet és 6332 önköltségeset hirdetnek meg, 248-at a támogatott helyekből az elsődleges fontosságú területeknek tartanak fenn, 10-et a szociális védelmi rendszerből érkezőknek, 109 pedig a határról túlról érkező román etnikumúaknak lesz fenntartva. A jelentkezők 252 alapképzési szak és 235 mesterképzés közül választhatnak. Ugyanakkor újdonságokat is hoz a 2021-22-es tanév: alapképzésen a bölcsészettudományi és mérnöki karon új szakokat hoznak létre, és 12 új programmal készülnek a mesteri képzésre jelentkezőknek.

A rektorhelyettes azt is elárulta, hogy idén július 12. és 29. között tartják a felvételit, amibe beletartozik a beiratkozási időszak, a felvételi és az eredmények kihirdetése, az eredmények megóvása, valamint helyek visszaigazolása és újraelosztása. További információk ezen a linken érhetők el.

A doktori képzés nagyjából változatlan marad

Dr. Adrian Petrușel egyetemi tanár, kutatásért, fejlesztésért, innovációért és doktori tanulmányokért felelős rektorhelyettes a doktori iskolákat mutatta be. Az egyetemnek jelenleg 31 doktori iskolája van, több mint 300 vezetőtanárral, a helyek száma pedig nagyjából ugyanaz maradt, mint a tavaly: 165 ösztöndíjas hely van a Romániában- és az EU-ban élőknek egyaránt, 170 nem ösztöndíjas hely, 151 önköltséges hely lesz. Az előző évhez képest újdonság, hogy lesz még egy mérnöki doktori képzési hely.

Dr. Christian Săcărea egyetemi docens, a német tagozat vezetője, az egyetem német nyelvű programjairól beszélt. Ezek szerinte nemcsak a német anyanyelvűeknek szólnak, hanem azoknak is, akik ezen a nyelven akarnak karriert építeni.

Nagyon sokféle ösztöndíjjal biztatnák a tanulókat

Dr. Dan Lazăr egyetemi tanár, a pénzellátásért, digitalizálásért és a hallgatókkal való kapcsolatért felelős rektorhelyettes szerint az egyetem megpróbál odafigyelni a diákokra. Mint fogalmazott, a világjárvány alatt például befagyasztották a tandíjakat, hogy ezzel segítsék őket, emellett pedig más intézkedéseik is vannak, amelyek a szerényebb anyagi körülményekkel rendelkezőket segítik.

Az egyetem a minisztériumi ösztöndíjak mellett saját forrásból hozott létre ösztöndíjakat az idén, így lesz egy speciális ösztöndíj, amelyet 60 diák kaphat meg egy komoly tudományos projektre. Emellett a sportteljesítményt is támogatni fogják, biztosítanak ösztöndíjat professzionális sportolóknak, és lesz egy kulturális ösztöndíj is azoknak, akik a művészetekben tevékenykednek. „Más újdonsággal is készültünk, ami szerintem nagyon egyedi az egész országban. Létrehoztunk egy ösztöndíjat a távoktatásban tanulóknak is, és bár ezt a törvény nem engedi meg, de mi saját forrásból szeretnénk ezzel is a tanulásra bíztatni a diákjainkat” – magyarázta Dr. Dan Lazăr.

(Címlapfotó forrása: Kőmíves István)

Kapcsolódók

Kimaradt?