Jövő márciustól a romániai repülőterek csatlakozhatnak a schengeni övezethez?

Bár egyelőre reménytelennek tűnik a teljes jogú román Schengen-tagság elérése Ausztria határozott ellenkezése miatt, sajtóértesülések szerint arra van esély, hogy jövő márciustól Románia a repülőterekkel csatlakozzon a szabad határátkelést biztosító övezethez.

Kompromisszumos megoldás felé mozdulhat el a schengeni térség további bővítésének kérdése. A stiripesurse.ro portál úgy tudja, Bukarest európai uniós körökben elsősorban azt próbálj elérni, hogy Románia 2024 márciusában repülőterek szintjén léphessen be az övezetbe. Ha ez megvalósulna, útlevelünk vagy személyi igazolványunk ellenőrzése nélkül szállhatnánk fel azokra a járatokra, amelyek egy Schengen-tag államba repülnek. Ebbe az engedménybe a Bukarest által a NATO-együttműködésben gáncsolt Bécs is belemehet, hiszen az osztrák kormány által hangoztatott - egyébként hamis - érv a Románián keresztüli migránsveszélyre semmiképpen sem vonatkoztatható a légi közlekedésre, ráadásul Ausztria abban bízhat, hogy ennek a kis engedménynek a fejében a román vezetés feladja a blokkoló magatartását a katonai szövetségben.  

A marosvásárhelyi repülőtéren is megszűnne az útiokmányok ellenőrzése Fotó: a Transilvania repülőtér Facebook oldala   

A repülőtéri Schengen-tagság kényelmesebbé teszi ugyan Romániából induló, illetve ide érkezők utazását, de semmivel nem csökkenti az övezeten kívüliség által okozott óriási gazdasági károkat. Marcel Ciolacu nemrég a fekete-tengeri gázkitermelésben érdekelt osztrák OMV-csoport küldöttségével azt közölte: reményéli, hogy Karl Nehammer kancellár teljességgel megalapozatlan" ellenkezése Románia schenegni csatlakozását illetően nem fogja kedvezőtlenül érinteni az OMV romániai megítélését, mert az egyik félnek sem lenne jó”. Sajtóbeszámolók szerint az OMV-főnök a román offshore-törvény módosítása és az energiavállalat extraprofitjára kivetett különadó csökkentése reményében kért találkozót Ciolacutól, de terve kudarcot vallott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?