Mégis az Európai Bíróságon kér kártérítést Románia Ausztriától a schengeni vétó miatt

A schengeni csatlakozás akadályozása miatt az Európai Unió Bíróságán kártérítést kér Románia Ausztriától, jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök. Hozzátette, a kár a romániai bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát teszi ki.

A miniszterelnök a Der Standard című osztrák lapnak adott interjúban bejelentette, hogy Románia az EU Bírósága elé viszi Ausztriát a schengeni vétó miatt, idézi a nyilatkozatot a G4Media. Marcel Ciolacu a Der Standardnak elmondta, hogy a kereset akkor indul, ha Ausztria az októberi és decemberi hivatalos találkozókon ismét ellenzi Románia schengeni tagságát.
„Mindenképpen" – válaszolta Ciolacu arra a riporteri kérdésre, hogy Románia az Európai Bírósághoz fordul-e, ha Ausztria fenntartja vétóját.

Kamionsor a határnál | Archív fotó: Pataky Lehel Zsolt
A lap emlékeztet, hogy 2022 decemberében Klaus Iohannis államfő kategorikusan elutasította annak lehetőségét, hogy Románia bírósághoz forduljon Ausztriával szemben:

„Most, a vita hevében mindenféle elemzők mindenféle megoldásokkal állnak elő. De elmondhatom, hogy Románia nem fogja ezt az ügyet az Európai Bíróság elé vinni" – emlékeztetnek Iohannis 2022. december 14-i nyilatkozatára.
Ciolacu ugyanakkor a mostani interjúban visszautasította Ausztria migrációval kapcsolatos vádjait:

Nem igaz Nehammer állítása, miszerint Románián keresztül aktív migráció zajlik".
Utalt arra is, hogy Ausztria csatlakozni kíván a Sky Shield európai biztonsági kezdeményezéshez, amelynek révén az uniós államok védenék a légterüket.

„Ausztria ugyanolyan semleges, mint a Moldovai Köztársaság. Nem lehet, hogy európai szintű biztonságra hivatkozik, elvárja, hogy Romániával és más EU-tagállamokkal csatlakozhasson a Sky Shield projekthez, majd nézi, hogy Románia anyagilag is törekszik, hogy az európai védelem erősödjön, de ugyanakkor megtagadja tőle a schengeni tagság alapvető jogát" - mondta Ciolacu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?