Ciolacu üzenete Ausztriának: ha annyira tönkrement a schengeni övezet, lépjen ki belőle

Amennyiben Ausztria az igazságügyi és belügyminiszterek decemberi ülésén Románia schengeni csatlakozása ellen szavaz, Bukarest az Európai Unió Bíróságán támadja meg a döntést, és a kezdeményezésbe bevonja az európai partnerintézményeket is. Ezt Marcel Ciolacu kormányfő jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökségének hétfői ülését követően.

Ciolacu közölte, a Bel- és Igazságügyi Tanács legközelebb októberben, majd decemberben ülésezik, mindkét alkalommal Spanyolország EU-elnöksége alatt. Pedro Sánchez spanyol kormányfő 'teljes nyitottsággal és teljes támogatásával' áll Románia schengeni csatlakozása mellett. Bulgária csatlakozását a legutóbbi alkalommal megvétózta Hollandia, ezért Romániának azt is fontolóra kell vennie, hogy továbbra is Bulgáriával együtt kéri-e a felvételét a belső határellenőrzés nélküli térségbe - mondta a miniszterelnök, azt is megemlítve, hogy időközben hivatalosan is megszüntették Romániával szemben az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust.

Karl Nehammer osztrák kancellár kitart az elutasítás mellett Fotó: Agerpres

Marcel Ciolacu kijelentette, ha Ausztria a decemberi ülésen Románia schengeni csatlakozása ellen szavaz, Románia az Európai Unió Bíróságán támadja meg a döntést, és a kezdeményezésbe bevonja az európai partnerintézményeket is, amelyek támogatják felvételét: az Európai Tanácsot, az Európai Parlamentet, az Európai Bizottságot. „Nincs tehát annyira kényelmes helyzetben Nehammer miniszterelnök úr' - tette hozzá.

Ciolacu kifejtette, nem ért egyet az osztrák fél azon álláspontjával, miszerint a schengeni övezet működésképtelen lenne, mert tavaly megszavazták Horvátország csatlakozását. „Ha annyira tönkrement a schengeni övezet, Ausztria lépjen ki belőle, emeljen kilométereken át szögesdrót kerítéseket és elektromos kerítéseket, engem nem zavar. Ha Ausztria így akarja, fizesse meg a kerítéseket, lépjen ki a Schengenből, mi jól megleszünk a schengeni övezeten belül' - fogalmazott a miniszterelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?