Aurescu: az ausztriai választások eredménye azt mutatja, hiábavaló volt az osztrák vétó

Bogdan Aurescu külügyminiszter hétfőn kijelentette, az ausztriai választások eredménye azt bizonyítja, hogy hatástalan maradt a Schengen-téma felhasználása a választási kampányban. Hozzátette, Románia folytatja a schengeni térséghez való csatlakozás érdekében tett lépéseket.

„Láthatjuk az Ausztriában lezajlott választások eredményeit. Külügyminiszterként nem szokás egy másik ország belső választásainak eredményeit kommentálni, de ezek az eredmények egyértelműek. Azt hiszem, levonhatjuk a következtetést arról, milyen hatása volt, illetve nem volt a Schengen-téma felhasználásának az ausztriai választási kampányban. Mostantól kezdve az a legfontosabb, hogy folytassuk és kibontakoztassuk a már elkezdett párbeszédet, az Ausztriával elkezdett konstruktív dialógust. Úgy gondolom, fontos folytatni a már elkezdett lépéseket. (...) Amint láthatták, mi minden szinten nyitottak vagyunk a párbeszédre, és aktívan, koordináltan folytatjuk ezeket a lépéseket” – mondta Aurescu.

Az Osztrák Néppárt nyerte az alsó-ausztriai tartományi választást. A jobbközép párt politikusai ugyanakkor nem örülhetnek, mert történelmük legrosszabb eredményét érték el a tartományban, 39,9%-ot szereztek írta meg vasárnap késő este az Euro News.
A második helyet az Osztrák Szabadságpárt szerezte meg, mely eddigi legjobb eredményét érte el, 24,4%-al. A harmadikak a szociáldemokraták lettek 20,8%-al. A tartományi parlamentbe még a zöldek és a liberális NEOS párt képviselői jutottak be.
Alsó-Ausztria a második legnépesebb osztrák tartomány, melyet eddig az Osztrák Néppárt kormányzott abszolút többséggel. Ezúttal mindenképpen koalíciós partnereket kell találniuk, amennyiben biztosítani akarják a többségüket az 56 fős tartományi törvényhozásban.

Úgy vélekedett, Bécsnek át kell gondolnia a Schengen-témát a választások után. „Mi minden gesztust megtettünk a konstruktív párbeszéd irányába. Azt is világossá tettük, hogy Románia támogatja az EU külső határainak megerősítését célzó intézkedéseket, az illegális migráció elleni küzdelmet, az EU külső határainak biztonságosabbá tételét, még akkor is, ha Románia nem fogadja el a két téma mesterséges összekapcsolását, főleg azt nem, hogy összefüggés lenne az ausztriai illegális migráció és a schengeni térség Romániával és Bulgáriával történő bővítése között” – mondta Aurescu.

Fotó forrása: Bogdan Aurescu külügyminiszter Facebook-oldala

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Románia Bulgáriával együtt dolgozik a schengeni csatlakozáson. Hozzátette, az uniós és schengeni tagország külügyminisztereinek már több mint kétharmadával tárgyalt.

„Huszonhárom államról beszélünk, ezek szavaznak a Bel- és Igazságügyi Tanácsban. Ezen államok mintegy 15 külügyminiszterétől, illetve európai ügyekért felelős miniszterétől kaptuk már meg a támogatásra vonatkozó jelzéseket, és a közeljövőben folytatódnak ezek a tárgyalások” – mondta Aurescu. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége eltökélten támogatja Romániát ebben az ügyben, és a közeljövőben konzultációs folyamatot indít el a kérdésben.

„Biztos vagyok benne, hogy Bulgária is folytatja az elindított folyamatokat mind Ausztriával, mind Hollandiával kapcsolatosan, Hollandia ugyanis ellenzi Bulgária felvételét, Bulgáriának számos feltételt kell teljesítenie. Mi konstruktív párbeszédet folytatunk Bulgáriával” – fogalmazott.

Azt is elmondta, rövidesen megkezdődnek a Románia és Ausztria belügyminisztériumi szakértői közötti tárgyalások Schengen-ügyben. Hozzátette, a holland külügyminiszter nyilatkozatai megerősítették, hogy Hollandia támogatja Románia schengeni csatlakozását.

„Mind a francia, mind a holland hivatali kollégám szilárd elhatározottsággal kész aktívan tenni Románia csatlakozásának előmozdításáért. (...) Jelenleg fel sem merül, hogy Hollandia más állásponton lenne, mint Románia csatlakozásának támogatása” – mondta Aurescu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg