Holland külügyminiszter: Hollandia továbbra is támogatja Románia schengeni csatlakozását

A holland külügyminiszter pénteken Bukarestben kijelentette, hogy országa támogatni fogja Románia schengeni csatlakozását. Wopke Hoekstra a román és a francia hivatali kollégájával, Bogdan Aurescuval és Catherine Colonnával tartott közös sajtótájékoztatót.

„Erről a témáról többször is tárgyaltam az elmúlt hónapokban Bogdan Aurescuval” – jelentette ki a holland diplomácia vezetője. Wopke Hoekstra kifejtette, hogy Románia „figyelemre méltó fejlődést” ért el a schengeni kritériumok teljesítésében. „A holland miniszterelnök, a kormány, a parlament és jómagam is azt mondtam korábban, hogy támogatni fogjuk Romániát. Ez az álláspontunk nem változott” – szögezte le.

Fotó: Agerpres

Bogdan Aurescu a sajtótájékoztatón elmondta, jogos Romániának az elvárása, hogy fogadják be a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

Iohannis is a schengeni csatlakozást sürgette

Klaus Iohannis román államfő a Cotroceni-palotában fogadta Hollandia miniszterelnök-helyettesét. Az államfő szintén közölte, Románia arra számít, hogy ebben az évben csatlakozik a schengeni térséghez.

Az államfő rámutatott, Hollandia a legnagyobb külföldi befektető és egyik legfontosabb kereskedelmi partner Románia számára, a két országnak pedig közös érdeke a kétoldalú együttműködés elmélyítése a védelem, az energia, a klímaváltozásra tett válaszlépések és az élelmezésbiztonság terén.

Fotó: Presidency

Az elnöki hivatal közleménye szerint Iohannis jelezte a holland miniszterelnök-helyettesnek Románia jogos elvárását, hogy még ebben az évben felvegyék a schengeni övezetbe. A román államfő ugyanakkor hangsúlyozta: Romániának nagyon fontos, hogy Hollandia támogassa ebben a törekvésében.

Wopke Hoekstra megerősítette, hogy Hollandia támogatja Románia mielőbbi felvételét a belső határellenőrzés nélküli térségbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg