Ylva Johansson: meglepő lenne, ha az ET jövő heti ülésén napirendre kerülne Románia csatlakozása

Ylva Johansson, az EB belügyi biztosa csütörtökön Brüsszelben kijelentette: meggyőződése, hogy mandátumának lejárta előtt el fogja érni Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Közölte, hogy prioritásként fogja kezelni ezt az ügyet.

A Vit Rakusan cseh belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a belügyi biztos gratulált Horvátországnak és a horvát állampolgároknak a schengeni tagság elnyeréséért. Elmondta, hogy ezt Románia és Bulgária is kiérdemelte, de nem sikerült megszerezniük a csatlakozáshoz szükséges egyöntetű támogatást.

Fotó: Agerpes/EPA

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem csalódtam, és osztozom Románia és Bulgária polgárainak csalódottságban. Az Európai Bizottság szerepe, hogy optimista legyen és megtegye a következő lépéseket. Ezeket meg is fogjuk tenni, és meggyőződésem, hogy Románia és Bulgária csatlakozását a mandátumom alatt el fogjuk érni, és ez lesz a prioritásom” – jelentette ki Ylva Johansson.

Kérdésre válaszolva elmondta, meglepné, ha Románia és Bulgária schengeni csatlakozása terítékre kerülne az Európai Tanács jövő heti ülésén.

Megjegyezte, hogy az EU akkor lesz erős, ha egységes marad. „Románia és Bulgária csatlakozásának kérdésében nem vagyunk egységesek, és ez nagyon gyengévé tesz minket. Ez elszomorít” – fogalmazott a belügyi biztos.

A cseh belügyminiszter sajnálatát fejezte ki a sajtótájékoztatón a két ország csatlakozásának elutasítása miatt. Kijelentette: az EU cseh elnöksége támogatni fogja, hogy januártól a svéd elnökség is prioritásként kezelje Bulgária és Románia felvételét a belső határellenőrzés nélküli térségbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?