Járvány után: vakcina-dömping Romániában, vizsgálódás Brüsszelben   

Az uniós vakcianszerződések alapján zajló beszerzések keretében nemrég újabb óriási adag, gyakorlatilag felesleges koronavírus elleni oltóanyaggal bővült az amúgy is több tízmilliós romániai készlet. Közben az Európai Ügyészség vizsgálódik vakcinák EU-s vásárlása ügyében, s dagad a botrány Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök üzleti jellegű beavatkozása miatt is. 

Még a tavalyi év végén is érkezett csaknem húszmillió adag Covid elleni oltóanyag, holott 2022 szeptemberéig még csak közel 17 millió vakcinát használtak fel az összesen több mint 94 millióból. Az oltóadagok összértéke meghaladja az egymilliárd eurót. Mint a Mediafax nemrég közölt írásából kiderült, idén további 19,5 millió adag Pfizer vakcina érkezik Romániába, közel kétmilliárd lej értékben. A cikkből az is kiderül, hogy a járvány idején olykor követhetetlen volt a vakcinavásárlás indoklása. 2021 márciusában  például a korábbi érvelés ellenére - miszerint a lakosság inkább a Pfizert preferálja - az egészségügyi minisztérium akkori vezetése a Modernából vásáról 6,4 millió lejes értékben.

A járvány idején leszerződött adagokból több mint nyolcmillió adag AstraZeneca már lejárt a gyártó raktáraiban. Ezek ára meghaladja a hetvenötmillió lejt. A szavatosságát elvesztő vakcinák megsemmisítését is a vásárlónak, azaz román államnak kell fizetnie, ami 156 ezer lej pluszköltséget jelent. Közben az új koronavírus fajták kialakulása miatt a régebben készült vakcinák nem hatásosak, az oltóanyagok is megújultak a friss variánsokra reagálva.   

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter tavaly szeptemberben beszélt arról, hogy Romániában hárommillió lejárt szavatosságú, koronavírus elleni vakcinát kellett megsemmisíteni, és további hárommillió dózis szavatossága jár le 2022 végéig. A tárcavezető szerint Románia adományként sem tudja már hasznosítani a felhasználatlanul maradt oltóanyagot, mivel az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezése, a COVAX sem veszi már át a vakcinának a jelenlegi típusát. Rafila elismerte, hogy Romániának több százmillió eurós veszteséget jelentenek a - közös európai uniós vakcinabeszerzési mechanizmuson keresztül megvásárolt és beszerzett, a lakosság érdektelensége miatt felhasználatlanul maradt - koronavírus elleni vakcinák. Romániában a beoltható (5 év feletti) lakosság negyvenöt százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Vass Levente, az egészségügyi minisztérium államtitkára a Maszol érdeklődésére azt mondta, nem szeretné kommentálni a vakcinabeszerzéssel kapcsolatos információkat, mivel az nem tartozik a hatáskörébe, s egyetlen ilyen szerződést sem írt alá. Azt ugyanakkor elmondta, hogy a szolidáris egészségügyi rendszerekben, amilyen a miénk is, olykor mindenkinek közösen kell vállalnia bizonyos árat. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a minisztériumnak a beoltható lakosság számára a járvány idején biztosítani kellett a három oltáshoz megfelelő oltóanyagot. „Romániában köztudottan alacsony volt a oltakozási hajlandóság. Azoknak, akik beoltatták magukat, vállalniuk kellett a oltatlanok súlyos megbetegedéseiből következő kórházi ellátása árát is, így a vakcinát elutasítók sem maradhatnak ki az állam által az uniós szabályoknak megfelelően beszerzett, de végül felhasználatlanul maradt oltóanyagok árának megfizetéséből. Így működik a szolidáris egészségügy” – hangsúlyozta Vass Levente.           

Közben a Laura Codruța Kövesi vezette Európai Ügyészség néhány hónapja vizsgálatot folytat a koronavírus elleni oltóanyagok európai uniós vásárlása ügyében. A napokban az Euronews számolt arról, hogy civil szervezetek kutatásából kiderült: az Európai Bizottság (EB) és a gyógyszergyárak között a COVID-19 vakcinák bevezetéséről kötött megállapodások jelentős hosszú távú előnyöket kínáltak az érintett vállalatoknak a közegészségügy és a globális egyenlőség rovására. „A magánérdekek indokolatlan befolyást gyakoroltak az európai döntéshozókra a korpnavírus okozta világjárvány idején, ami a közfinanszírozott vakcinaszerződések átláthatatlanságának kiáltó hiányát eredményezte” – mondta Rowan Dunn, a Global Health Advocates uniós érdekképviseleti koordinátora.

Korábban Emily O'Reilly uniós ombudsman visszásnak nevezte, hogy nem mutatják be Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és a Pfizer vezérigazgatója közötti üzenetváltást. Szerinte az EB tagjainak viselkedése nem felelt meg az EU-szabályok által megkövetelt átláthatóságnak, és meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben. Az Európai Bizottság elnöke személyesen hozta tető alá az 1,8 milliárd adagos, 35 milliárd eurós megaszerződést a Pfizerrel. Ebben a vakcinabeszerzésben Magyarország azért nem kívánt részt venni, mert 19 millió vakcinát kellett volna megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg