banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Annyira sok koronavírus elleni vakcinát vetettek Romániával, hogy nincs, ahol tárolni

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott keddi sajtótájékoztatóján, hogy 2022-ben és 2023-ban hatalmas mennyiségű oltóanyag fog Romániába érkezni, amelynek tárolására nincs kapacitása az országnak.

Rafila kifejtette, a 2022-es és 2023-as évre szóló oltóanyag-beszerzésről 2021 májusában kellett dönteniük az illetékes hatóságoknak. Az egészségügyi minisztériumnak akkor két opciója volt: vagy elfogadja, vagy elutasítja a Covid-elleni vakcinák beszerzését – tette hozzá a miniszter.

„Nem tudok felelni arra a kérdésre, hogy mit fogunk csinálni vele, mert hatalmas mennyiségekről van szó, amelyek meghaladják a romániai tárolási kapacitást. Mi, az egészségügyi minisztérium már megpróbáltunk intézkedni. Tájékoztattuk a kormányt, az államelnököt, a külügyminisztériumot is, hogy lássuk, mi a helyzet más országokban. A két év során, 2022-ben és 2023-ban összesen mintegy 39 millió adag vakcina fog érkezni” – mondta.A kép illusztráció | Fotó: Agerpres

Rafila tájékoztatása szerint idén januárban és februárban már 6,5 millió dózis oltóanyag érkezett az országba, ezeket sikerült eladni Németországnak és Magyarországnak, de az év során várhatóan több millió adagnak még helyet kell találni, mert Romániában nincs elegendő hely a tárolásukra. A helyzetet már ismertették az Európai Bizottsággal.

A miniszter azt is közölte, hogy komoly pénzösszegekről van szó, ezek egy részét a román állam már kifizette, a többit a jövőben kell kifizetnie. Mindeközben csökkent az oltakozási kedv, és csökken a vakcinák továbbadásának lehetősége, sőt talán még az adományozásuk lehetősége is. „Találnunk kell valami megoldást” – summázta Alexandru Rafila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Marcel Ciolcacu, a képviselőház szociáldemokrata párti (PSD) elnöke emiatt bírálta koalíciós partnerét, a szenátus nemzeti liberális párti (PNL) elnökét, Florin Cîțut, hogy miniszterelnöki mandátuma alatt a kelleténél több vakcinát rendelt Románia, de Cîțu azzal védekezett, hogy az Európai Unió kötött szerződés a vakcinaszállítmányokra, a román kormány nem tehetett mást, mint elfogadta, ezért „Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ellen indítson vizsgálatot Ciolacu”.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?