Iohannis kihirdette a megszorító intézkedéseket

Klaus Iohannis államfő kihirdette csütörtökön a kormány felelősségvállalással elfogadott deficitcsökkentő intézkedéscsomagját, így a jogszabály hatályba lép.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

A sokat bírált megszorító intézkedéseket, mint ismeretes, hiába támadta meg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az alkotmánybíróságon, mert beadványát október 18-án elutasították. A törvényben előírt intézkedések többsége január elsejétől alkalmazható, a kormány szeptember 26-án vállalt érte felelősséget a parlament előtt.

Emlékezetes, hogy a jogszabály csökkenti a készpénzes kifizetéseket, ugyanakkor emelkedik a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adója.

A mikrovállalkozások évi 60 000 eurós bevételig 1%-os forgalmi adót fizetnek, ha pedig a bevétel meghaladja ezt az összeget, akkor 3%-ot. Az 50 millió eurónál nagyobb árbevételű vállalatok minimum 1%-os forgalmi adót fizetnek. A bankok szintén 1%-os forgalmi adót fizetnek, de csak 2026-tól, 2024-ben és 2025-ben 2 százalékot kell az államkasszába irányítaniuk.

Az informatikai iparra vonatkozó adómentesség csak a 10.000 lej alatti jövedelmek esetében maradt fenn, az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók pedig egészségbiztosítási járulékot (CASS) kell fizessenek.

Bizonyos termékek esetében emelkedik az áfa, a drága termékekre pedig különadót vetnek ki. Az üdülési csekkeket 1600 lejre emelik, de 10%-os egészségbiztosítási járulékot kell ezek után fizetni, és csak a 8000 lej alatti nettó jövedelemmel rendelkezők kaphatják meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?