A kormány felelősséget vállalt a megszorításokat és adóemelést tartalmazó intézkedéscsomagért

A kormány felelősségvállalással elfogadta a parlamentben az új adókról és illetékekről, valamint a költségvetési ágazatban hozott intézkedésekről szóló törvényjavaslatot. Marcel Ciolacu fenntartotta az intézkedéseket, amelyeket az önkormányzatok, a civil szervezetek, az alárendelt intézmények és az üzleti szféra erősen vitatott. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Hotnews hírportál szerint azt mondta, a kormány elfogadta az RMDSZ módosító javaslatait, ezért a Szövetség nem írja alá az ellenzék által kezdeményezett Ciolacu-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt.

„Ma vége a trükközésnek! Az általam vezetett kormány ma éppen azért vállalja a felelősséget, mert Románia nem engedheti meg magának többé, hogy kizárólag a becsületes emberek munkájára támaszkodjon, azokéra, akik rendesen befizetik adóikat az államnak. A többieket pedig senki ne zavarja!" – mondta a szenátus és a képviselőház együttes kedd délutáni ülésén a miniszterelnök.

Marcel Ciolacu szerint „mától mindenki aszerint fizet, hogy mennyit keres. Nem lehet milliomosnak lenni, de a minimálbérnek megfelelő összegű adót fizetni! Nem lehet túlzott profitot termelni, de abban az országban, ahol megtermelted, semmit sem fizetni! Mint ahogy nem lehet automatikusan több tízezer lejes bónuszokra is jogosulttá válni, csak azért, mert megjelensz a munkahelyeden.”

Fotók: Agerpres

Felszólalásában Ciolacu kifejtette, a deficitcsökkentő törvénytervezettel a kormánynak az a szándéka, hogy felszámolja a „kettős mércét”, a közszférában alkalmazott privilégiumokat, a versenyszféra egyes szereplőivel való kivételezést és az adócsalással megvalósított haszonszerzést.

„Az egész rendszert igazságos és méltányos alapokra kell helyeznünk mindazok számára, akik dolgoznak, függetlenül attól, hogy hol dolgoznak: a közszférában vagy a versenyszférában!” – jelentette ki.

Ciolacu hangsúlyozta, a kormány keddi felelősségvállalása egy intézkedéscsomagra vonatkozik, ez azonban csak kezdetét jelenti egy jóval mélyebb reformnak, amely a méltányosság alapjaira helyezi az államot. „Ez Románia országos erőfeszítése 2023-ban annak érdekében, hogy 2025-ben és 2030-ban is erősebb legyen a gazdasága és jobban éljenek a polgárok” – fogalmazott.

A kormányfő hozzátette, az állampolgárok hatékony államot, minőségi közszolgáltatásokat és dinamikus a gazdaságot akarnak. Ezért a következő hetekben elkezdik a törvények leegyszerűsítését. Az erős államháztartás és a jó szervezés mellett erre van szükség ahhoz, hogy a román állampolgárok átvészeljék az olyan válsághelyzeteket, amelyekkel most a világ minden országának szembe kell néznie - mondta Ciolacu.

Marcel Ciolacu beszéde alatt az USR és az AUR parlamenti képviselői plakátokkal tiltakoztak. „PNL, kibírsz egy napot Ciolacu vezetése nélkül?”, „Ciolacu, a süllyesztőben vagy?” – ez volt olvasható az USR plakátjain. „Adókat nekünk, kiváltságokat nekik”, „PSD-PNL, magasabb adókat egy sivárabb jövőért” – írták plakátjaikra az AUR képviselői.

A felelősségvállalás előtt a kormány ülést tartott, hogy eldöntse, a képviselők által benyújtott módosító indítványok közül melyeket fogadja el. Az egyik elfogadott módosítás a bankok forgalmi adójának növelésére vonatkozott, amely az eredeti formában javasolt 1%-hoz képest 2% maradt.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Hotnews szerint azt mondta, a kormány elfogadta a Szövetség módosító javaslatait, ezért az RMDSZ nem írja alá az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

Mint ismert, a felelősségvállalási eljárás után a szenátorok és a képviselők bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be a kormány ellen. Ha bizalmatlansági indítványt a parlament nem szavazza meg, a törvényt elfogadottnak tekintik. A kormány és a parlamenti támogatottsága tekintetében jelenleg az ellenzéknek nincsen matematikai esélye arra, hogy a tervezett bizalmatlanságinak meglegyen a kellő támogatottsága.

Az USR korábban már bejelentette, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg az intézkedéscsomagot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?