banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Ígéretet kaptak a csíkszeredai megyei kórház alkalmazottjai: lesz tárgyalás a pótlékokról

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház több tucat alkalmazottja pénteken harmadik napja tüntetett egységes bérpótlékokat követelve a megyei tanács épülete előtt. Borboly Csaba tanácselnök ezúttal kiment a tüntetőkhöz. Az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezet Hargita és Kovásza térség szakszervezeti vezetője optimista: „ő (Borboly – szerk.) van épp választási kampányban, nem mi. Tehát optimisták vagyunk” – mondta Sorin Văcăruș. Elvi megegyezés született arról, hogy a megyei vezető és a kórház igazgatótanácsa leül megvitatni velük a problémát.

A megyei tanács épülete előtt tiltakoztak pénteken is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alkalmazottai, az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezet tagjai Csíkszeredában, követelve, hogy igazságosan részesüljenek bérpótlékokban. Az előző napokhoz hasonlóan az egészségügyisek pénteken is elpanaszolták, hogy vannak olyan helyzetek, amikor ugyanazon osztályon egy nővérnek 15 százalékos, míg egy rezidensnek 35 százaléks pótlék jár, rámutatva, hogy ez olyan diszkrimináció, amelyet meg kell szüntetni. A megyei önkormányzat előtt tüntettek, mivel annak alárendeltségébe tartozik a kórház.

Fotó: Létai Tibor

Kiérkezett a tüntetőkhöz Borboly Csaba

Pénteken egy adott ponton a tüntetők közé érkezett Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, akiről az elmúlt napokban a szakszervezeti tagok azt mondták, nem nyitott a párbeszédre, és nem akar velük találkozni, miközben a Megyei Tanács alá tartozik a megyei sürgősségi kórház. Borboly kezdetben azt mondta, hogy az Egészségügyi Minisztériumnál kell keresni a problémát, jogszabály-módosításra van szükség, számol be az Agerpres. A szakszervezeti azt kérték tőle, tiszteljék őket és adják meg, ami jár, ennek érdekében pedig a megyei tanács elnöke tegyen lépéseket.

Megegyeztek egy jövő heti találkozóról

Körülbelül 40 perces vita után Borboly beleegyezett, hogy jövő hétre kérje a kórház igazgatótanácsának összehívását, ahol áttekintik a helyzetet, és azt, hogy vannak-e jogi eszközök, amelyekkel orvosolni lehet a tüntetők követeléseit.

Sorin Văcăruș, az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezet Kovászna és Hargita térségi társelnöke az Agerpres-nek elmondta, elvi megegyezés született a tanácselnökkel, aki megértette a csíkszeredai megyei kórház alkalmazottai által felvetett problémát. „A következő lépés az, hogy a jövő héten összehívják az igazgatótanácsot, hogy megvitassák a követelést, amely a munkaügyi vita tárgyát képezi, azaz a pótlékok egységesítését az osztályok szintjén: azaz, hogy egy osztályon belül minden szakmai kategória azonos, a legmagasabb pótlékot kapja. Erre a tanácselnök ki fogja kérni a kórháztól a bérkiadások és pótlékok szintjére vonatkozó adatokat, hogy ellenőrizni lehessen, teljesül-e a kötelező 30 százalékos arány, és ezt a gyűlésen meg fogjuk vitatni. Elvi beleegyezését megkaptuk. Érti, hogy mi a probléma. Ő van épp választási kampányban, nem mi, tehát optimisták vagyunk” – mondta Sorin Văcăruș.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?