Idén is Gurul a rádió – az Úzvölgyéből indulnak szeptember 15-én

Az Úzvölgyéből rajtol idén szeptember 15-én a Gurul a rádió. A Marosvásárhelyi Rádiót népszerűsító kerékpártúra, nagy múltra tekinthet vissza, hiszen most huszonharmadik alkalommal vágnak neki a kilencnapos kalandnak.  

„Az egészet egy a Marosvásárhelyi Rádiót népszerűsítő kerékpártúraként képzeltük el. Így indítottuk el annak idején 2001-ben. A Guru a rádió h0ármas célt fogalmazott meg: a rádió népszerűsítése mellett a kerékpározás, a kerékpáros turizmus népszerűsítését, illetve az adáskörzetünk, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben megyékben található turisztikai potenciál felmérését, a lehetőségeket. Egyáltalán programkínálatokat” – idézte fel lapunknak Kádár Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa.

Fotó: Gurul a rádió/Facebook

Mint mondta, a rádió akkori vezetősége azt hitte egyszeri projekt lesz, de a rá következő esztendőben bár meglepetéssel fogadta a folytatást, örült neki, mivel ilyen kaliberű népszerűsítési akciója nem nagyon van. „A második után automatikusan generálódott a harmadik, a negyedik az ötödik. Megéltük a jubileumi tízedik alkalmat is, aztán nagykorúvá válást. Jött a 20., most pedig itt vagyunk már a 23-nál, bár már egyre nehezebb megszervezni. A rádió úgymond kiöregedett, a fiatalok, akik jönnek nem érzik át ennek a jelentőségét, vagy esetleg nem is bírnának ki egy kilenc napos kerékpártúrát. Mi viszont rendületlenül ott vagyunk és úgy döntöttünk, hogy megyünk amíg lehetséges. Most már gyakorlatilag önfenntartóvá vált a Gurul a rádió. A rádió egy gépkocsit biztosít és ahhoz az üzemanyagot, a többit mi” – ecsetelte.

Az idei túra útvonala több profi kerékpárosnak is kihívást jelentő szakaszt is érint. Mint Kádár jelezte, szeptember 15-én, a csíkbánfalviak meghívására Úzvölgyéből indulnak. Onnan Dormánfalván keresztül mennek Gyimesbükkre. A Gyimeseken áthaladva Csíkszeredába is ellátogatnak, majd többek között a Tolvajos-tetőre és Hargitafürdőre is ellátoganak. „Aztán jön egy nagyon érdekes szakasz: Lövéte, Homoródalmás. Onnan Székelyudvarhelyre majd Farkaslakára megyünk” – ecsetelte. Ellátogatnak Székelykeresztúrra, majd Korond érintésével Parajdon szeretnék meglátogatni a hőlégballon fesztivált is. Onnan mennek Szovátára, majd haza Marosvásárhelyre. „Az útvonalat Borbély Zoltán kollegánknak köszönhetjük, ő szereti a hegyeket. Az idén elég jól megspékelte, reméljük, hogy kibírjuk. Ha nem, feltaszítjuk a hegyre a biciklit” – mondta.

Fotó: Gurul a rádió/Facebook

Kádár tájékoztatása alapaján a túra során gyakorlatilag az egész napot a szabadban töltik. Reggel felülnek a kerékpárra és valamikor este megérkeznek. „Bár a távok nem nagyok, olyan 35-85 km közötti hosszúak, nekünk nem az a célunk, hogy azt minél hamarabb lenyomjuk, hanem hogy minél több hallgatóval találkozzunk. A rádiós, élő bejelentkezések nyomán a hallgatók nagyjából tudják, hogy milyen szakaszokon járunk. Emiatt nagyon sok esetben várnak bennünket. Vannak olyan fix pontok, ahol évek óta megállunk, de nagyon sok új és régi hallgató jelenik meg az útvonal során. Ilyenkor pár szóra megállunk, integetünk egymásnak, kicsit beszélgetünk” – magyarázta.

Beavallása szerint hatalmas energiával tölti el a hallgatóikkal való találkozás, mert bizonyítja, hogy a Marosvásárhelyi Rádiót még mindig sokan hallgatják és szeretik. „Nyilván ilyenkor abszolút nyíltan tudunk beszélgetni velük. Itt nem kell szépeket mondani, csak azért mert találkozunk. Mindig megkérdezzük, hogy mit változtassunk, mit szeretnének még hallgatni. Nyilván vannak preferenciái a hallgatóknak, azokra is rá szoktunk kérdezni. Egyszóval kapunk egy összképet a rádió megítéléséről nagyon sok településen keresztül. Nem egy szociológiai felmérés, nem hivatalos hallgatói felmérés, de ad egy képet arról, hogy mit jelent a rádió” – véli Kádár. Hozzátette: hogy az úgymond „notórius” hallgatóik mellett ilyenkor újakat is szereznek. „Vannak, akik kilenc napon keresztól végig követik az utunkat, csak mert valahol összetalálkoztunk” – mondta Kádár.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?