Otthonról haza: útnak indultak Budapestre a székelyföldi biciklisek

Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy is részese lehetett annak a programnak, amelyben hét ország résztvevői, tizenegy útvonalon tekernek „otthonról haza egy nemzetként”. Minden kerékpáros csapat augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén érkezik meg Budapestre.

A kézdivásárhelyi Kicsid Gábor sportcsarnok előtti térről tíz órakor sok bátor kerékpáros indult neki a több mint 800 kilométeres útnak, de céhes városi kísérők is jelentkeztek bőven, ők egészen a megyehatárig gurultak velük.A kézdivásárhelyi önkormányzat lelkes kísérő csapata | Fotók: Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala „Kétségkívül tisztelet illeti azokat, akik végig járják az egész utat, vagy annak egy szakaszát, lélekben kiteljesedve, fizikailag feltöltődve, valamint részesedve a nemzeti összetartozás érzését erősítő élményben” – mondta köszöntőjében Kézdivásárhely alpolgármestere, Szilveszter Szabolcs.

A Vigadó Művelődési Ház kulturális műsorral fejezte ki támogatását a program iránt, a VigadóArt Határtalanul című produkcióját láthatta a közönség Lung László Zsolt igazgató rendezésében, amely „a kössük össze két keréken Erdéllyel Budapestet” elgondolás alapján született. A VigadóArt zenekar, a Finom zenekar és Perkő néptáncegyüttes tagjai emelték az esemény színvonalát.A céhes város alpolgármestere jelképes útravalót nyújtott át azon biciklisek számára, akik Budapestig tekernek

A Zöldnap Egyesület tagjai színes és izgalmas biciklis szabályokat ismertető játékokkal érkeztek a térre, ahol a gyermekeknek kínáltak játszva tanulást.

Sió Zoltán, az Otthonról haza projektvezetője így vélekedett: „Igazán nehéz megszólalni a legkeletibb magyar városban, ahol nekem most is libabőrözik a testem az érzéstől. Otthon érezzük magunkat. Volt szerencsém sok helyen járni a világban, de Kézdivásárhely olyan helyen van a szívemben, ahová biztosan visszatérek még. Vigyük tovább azt a gondolatot, hogy mi mindannyian összetartozunk!”

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is bátorította a hosszú út előtt állókat. „Itthonról, Kézdivásárhelyről indítjuk haza, Budapestre azokat a bátor vállalkozó bicikliseket, akik elviszik a Kézdiszékiek szívdobbanását. Arra kérem a résztvevő bicikliseket, hogy gyakran adjanak hírt magukról, hogy láthassuk, hogy szövi be a szeretet a Kárpát-medencét” – jelentette ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?