A Föld napja alkalmából kitakarítják a Maros folyó partjait

Cselekvésre ösztönöz a Marosvásárhelyi Rádió „Közösen kitakarítjuk” akciója, amely alkalmával szombaton partnereikkel és önkéntesekkel közösen kitakarítják a megyeszékhelyen a Maros folyó partjait.

Fotó: a Marosvásárhelyi Rádió Facebook-oldala

A 11 órakor kezdődő akcióval kapcsolatban a közszolgálati rádió főszerkesztő-helyettese, Szász Attila kifejtette: a környezettudatosságra való nevelés régi vesszőparipája a Marosvásárhelyi Rádiónak.

„Bízunk abban, hogy 2023-ban Marosvásárhelyen és környékén előrelépés történik a hulladékgazdálkodás terén, és végre valós szelektív hulladékgyűjtésről beszélhetünk. Ennek érdekében idei takarítóakciónkon mi is szelektíven gyűjtjük a szemetet. Az elmúlt években több száz tonna szemetet gyűjtöttünk össze a Maros partjáról, de célunk nem csupán a folyópart kitakarítása, hanem a probléma tudatosítása, a cselekvésre való ösztönzés és a környezettudatos életre való nevelés” – fogalmazott felhívásában Szász Attila.

Idén a folyó mindkét partját megtisztítják a Hét fák és a szentkirályi gát közötti szakaszon.

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere kijelentette, nagyra értékeli a Marosvásárhelyi Rádió kezdeményezését, amely a polgári magatartás mintaképe. „Gratulálok a Marosvásárhelyi Rádiónak a Maros folyó partjának megtisztítására irányuló kezdeményezéséhez, a több száz zsáknyi hulladék összegyűjtéséhez. A gyerekekkel, civil szervezetekkel és közintézményekkel együtt takarítunk. Az akciót pozitív példának, figyelemfelkeltésnek szánjuk, a cél az, hogy az emberek ne várják tovább, hogy a hatóságok megoldják a problémát.  Évek óta büntetjük a szemetelést, de sajnos nagyon kevés a hatása. Az akciónak van egy másik hatása is, hiszen a szemetelőknek példát mutat arra, hogy egy kis jóindulattal és akarattal tisztán lehet tartani a Maros folyó partját” – fogalmazott Sófalvi Szabolcs.

Mint minden évben, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal is csatlakozik a Marosvásárhelyi Rádió kezdeményezéséhez, és részt vesz a Föld Napja megünneplésében – közölte az intézmény szóvivője, Cristina Pruteanu. „Városunkban már hagyomány, hogy megünnepeljük a tavasz kezdetének ezt a napját. Világszerte több százmillió más emberrel együtt egy teljes napon keresztül hívjuk fel a figyelmet a környezet és az ökoszisztémák védelmének szükségességére. Környezetvédelmi szervezetek, gyerekek és szülők, művészek és üzletemberek jönnek el ezen a napon, hogy összegyűjtsék a zöldterületeken, különösen a Maros partján felgyűlt hulladékot. Ezzel az akcióval arra próbáljuk felhívni a figyelmet, hogy elsősorban a mentalitásunkon és a viselkedésünkön kell változtatnunk mindannyiunknak. Fontos, hogy hogyan tekintünk a környezetre és, hogy megvédjük azt, különösen a nagyvárosokban”– részletezte a szóvivő.

A Divers Egyesület a „Nők Akadémiája” programon keresztül minden évben részt vett és ezúttal is csatlakozott a Marosvásárhelyi Rádió által szervezett akcióhoz. Koreck Maria, az egyesület elnöke reméli, hogy a kezdeményezés hatására egyre több polgár fog felhagyni a Maros folyó és a megyei város szennyezésével. „Remélem, hogy egyre több emberben tudatosul a Maros folyó értéke. Beszélgetéseket folytattunk arról, hogy miért takarítunk mások után, és hogy megelőzésre van szükség, de arra a következtetésre jutottunk, hogy a megelőzés előtt részt kell vennünk a takarításban, hogy később kimehessünk a természetbe és élvezhessük annak értékeit. Remélhetőleg mások nem fognak újra szemetelni, és talán jövőre már nem lesz más dolgunk, mint élvezni a természetet és találkozni a barátokkal” – közölte Koreck Mária.

Az akció egyik fénypontja az Outward Bound 28 fiatalja lesz, akik csónakokkal a vízpartról segítenek majd megtisztítani a Maros folyót.

A Marosvásárhelyi Rádió partnerei még  az Ecolect Mures, Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Maros Művészegyüttes, Maros Megyei Rohammentő Szolgálat, Bioeel, Mures Runners, Outdoor Experience, , GoKart, Marosszéki Közösségi Alapítvány, DIVERS Egyesület - Női Akadémia, Vibe, What`s in the box Production Marosvásárhely, Marosszentgyörgy és Marosszentkirály önkormányzata, Maros Megyei Tanács, JCI Marosvásárhely, Outward Bound, 3SS, Vibe Fesztivál, valamint Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?