A Gurul a rádió projekt fotókon

Hangfelvételeken és fotókon is megelevenedik a Marosvásárhelyi Rádió Gurul a rádió projektjének 15 éves története. A rádió előterében nyílt kiállítás csütörtök este a fotókból. Amíg a fotókat nézik, addig interjúkat hallanak a látogatók.

Rákóczi Kinga, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztő-műsorvezetője ötletére állt össze a kiállítás azokból a fényképekből, amelyeket a guruló rádiósok készítettek 15 év alatt, mikor végigjártak alkalmanként 100-100 települést, interjúztak, riportokat készítettek, naponta többször élő tudósításban számoltak be a hallgatóknak arról, hogy éppen hol járnak, kikkel találkoztak, milyen fogadtatásban volt részük. A kiállításon 60 felvétel látható, amelyeken a rádiósok  mikrofonnal a kezükben dolgoznak, vagy éppen kerékpároznak, esetleg valamelyik iskolában a gyerekekkel beszélgetnek, egy falusi ház előtt fánkkal kínálják őket,  vagy egy múzeumban korabeli ruhában állnak a kamera előtt.

Nem volt könnyű feladat a Kádár Zoltáné, aki a biciklis túra ötletgazdája és főszervezője, amikor a több mint 10 ezer fotóból kellett válogatnia egy kiállításra valót. Be is vallotta a megnyitón, hogy három éjszakája ment rá és amennyiben a számításai helyesek, akkor kilométerenként egy fotó készült, tehát hatalmas képanyag gyűlt össze a hanganyagok mellett a 15 esztendő alatt. „Minden nap tudnánk mesélni a kerékpártúráinkon átélt élményeinkről, ahogy a fotókról is egyenként el tudjuk mesélni, hogy hol készült, kivel beszélgettünk és éppen miről, kit ábrázol, hol jártunk aznap, mi volt a lagérdekesebb” – magyarázta rádió szerkesztő-riportere, aki Borbély Zoltán műszaki kollegájával együtt valamennyi kerékpártúrán részt vett, illetve megszervezte azokat, szponzorokkal tárgyalt, a települések előljáróival tartotta a kapcsolatot, vagy a hallgatókkal egyeztetett, hogy mikor hol lesznek, hol lehet hozzájuk csatlakozni.

A Gurul a rádió projektben körülbelül 40 személy vett részt, a két „alapember”, Kádár és Borbély mellett karikázott például Nemes Attila, Antal-Jós Erika, Rákóczi Levente, Bíró Zsolt, Radu Florea, Ioan Tătar, Gabriela Pîncă, Kommer Alois, illetve többen is olyanok, akik civilként társultak a rádiósokhoz és kísérték őket a kerékpáros útjukon. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?