Gurul a rádió: kulturális és technikai szakadékokra derült fény Berlinben

A hétvégén Berlinben jártak a Marosvásárhelyi Rádió magyar, román és német szerkesztőségének munkatársai, hogy részt vegyenek azon a Prix Europe elnevezésű versenyen, amelyet az elektornikus média számára szerveztek meg, és amelyet a televíziós, rádiós és online sajtóorgánumok pályázhattak meg, külön kategóriákban.

Kádár Zoltán, a magyar szerkesztőség munkatársa, a Gurul a rádió projekt ötletgazdája és szervezője a maszol.ro-nak elmondta, bár nem hoztak díjat haza, jó tapasztalat, élmény volt ott lenni. „Mi is zsűriztünk, mert a 15 beválogatott produkció képviselője zsűrizte egymás munkáját, csak a sajátra nem lehetett szavazni" – magyarázta Kádár.

A rádiós műfajban a dokumentum-, dráma-, fikció- és online- kategóriákban lehetett benevezni, illetve, amiben a vásárhelyiek is pályáztak, az innováció az újabb hallhatók megnyeréséért. „Az öt említett közül három produkció az online kategóriába tartozott volna szerintünk, egyet a fikcióba soroltunk volna és minimum egyet a televíziós kategóriába" – ecsetelte a rádiószerkesztő azokat a furcsaságokat és ellentmondásosságokat, amelyekkel megdöbbenésükre találkoztak a berlni versenyen.

Smartphone-alkalmazás lett a nyertes „műsor"

Abban a vernyben, amelybe beneveztek - a Gurul a rádió félórás, három nyelvű műsorral - egy angol alkotás vitte el a pálmát. A lényege, hogy ha valaki egy okostelefonnal sétál London belvárosában, akkor az állandó internetkapcsolatnak köszönhetően egy Google-térkép alapján a rendszer bizonyos hangokkal céloz meg. „Zenét közvetít, vagy valamilyen szöveget a fülhallgatón keresztül. Nekünk furcsának tűnt, hogy ezt rádiónak nevezték, mert gyakorlatilag interneten keresztül történik" – magyarázta Kádár. „Arra kér a robothang, hogy álljak meg egy pillanatra, hunyjam le a szemem és figyeljek. És akkor a fülembe egy asztaltenisz-mérkőzés részleteit, hangjait játsszák be és azt hallom, ahogy pattog a labda, időnként a közönség örömujjongását. Majd hirtelen vízcsobogássá vált át a hang. És ez potom tízezer fontból készült el, az angol hölgy minimális költségvetésnek nevezte" – részletezte a díjnyertes alkotást a vásárhelyi rádiós, összehasonlítva a kétezer eurós költségvetésű, magyar, román és német szerkesztők csapata készítette munkával, a kilencnapos kerékpártúra során született tudósítások, interjúk, élő kapcsolatok gazdagította három nyelvű műsorral.

Rossz benyomást tett a játékszabályok be nem tartása

Azoknak a külföldi rádiósoknak, akik előzőleg meghallgatták a marosvásárhelyiek anyagát, nagyon tetszett a projekt. Ugyanakkor a verseny előtt a szervezők kikötötték, hogy a bemutatóra nem kell semmilyen képi bemutató, a félórás produkcióból „hangharapásokat" lehet kivenni. Mikor viszont a vásárhelyi csapat a helyszínre ért, kiderült, hogy mindenkinek van valamilyen videóbejátszása, vagy valamilyen számítógépről képes bemutatója, sőt egyenesen power pointos bemutatója volt a díjazottnak, holott azt meg egyenesen megtiltották.

radiosok resize

„Nem tudom, hogy ha egyszer azt mondják, hogy nem, akkor neki miért engedték meg. Szerencsére nálam volt adathordozón 150 fénykép, amit egy naptárra választottam ki és azt használva egymás után peregtek a képek arról, ahogy mi dolgoztunk. A teremben ülő kollégák tetszéssel fogadták a fotókat, amelyeken biciklivel, meztelen felsőtesttel megállunk az út szélén, úgy interjúzunk kaszáló emberrel, juhásszal. Vagy a hágón egy hatalmas frissen sült kenyérrel vártak, akkora kenyeret biztos nem láttak a nyugati kollegák addig. Utána mindenki jött és veregette a vállunkat, hogy szenzációs ez a produkció, milyen jó hangulata van, szeretnének ők is eljönni" – mesélte Kádár Zoltán, elárulva azt is, hogy minden kollegát meghívtak, vegyenek részt a Gurul a rádió következő évi projektjében.

Elképzelhető, hogy 2013-ban külföldi rádiósok is elkísérik útjukra a marosvásárhelyi rádiósokat. A török közszolgálati rádióval felmerült egy partneri kapcsolat létrehozása. Szeretnék feltérképezni, mi történik Erdélyben, mit jelent az együttélés a különböző etnikumok számára, a többnyelvűség, a multikulturalitás.

Új szelek fújnak a rádiózásban

A rádiós azt mondta, talán már nem is csodálkozik azon, ami a berlini versenyen történt, ugyanis a zsűri elnöke korábban kifejtette: azoknak a rádióknak van jövőjük, amelyek nem élőben sugároznak, hanem az elkészített műsort a hallgató tetszés szerinti időpontban az internetről kiválasztja és letölti. A műsoridőhöz, műsorrácshoz való alkalmazkodás ideje lejárt. „Ez az ő társadalmukban valószínű, hogy teljesen elfogadott dolog, hiszen ott az individualizmuson van a hangsúly. Egy ilyen társadalomban, ami Nyugaton körvonalazódik, hogy senki senkivel személyesen nem kommunikál, csak az interneten keresztül, ott elképzelhető ez a fajta rádiózás" – mondta Kádár, aki szerint erdélyi társadalmunk ettől még messze áll.

{loadposition mnk}

Kimaradt?