Hulladékégetővel segítenék a szemétkérdés megoldását Kolozs megyében

Hulladékból áramot fejlesztő üzem építésére hagyott jóvá tanulmányt a Kolozs Megyei Tanács. A környezetbarát eljárás révén a hulladékot energetikai célokra hasznosítják majd. A létesítmény kapacitása évi 25 ezer tonna szemét feldolgozása lenne, amiből 18 240 MWh áramot termelne.

Hulladék-dezintegrációs kezelőüzem megépítésére vonatkozó tanulmányt hagyott jóvá a Kolozs Megyei Tanács csütörtöki ülésén.

„Ez egy fontos lépés a megye hulladékgazdálkodási problémáinak megoldása felé. Egy modern, környezetbarát megoldásról van szó, amely mind gazdaságilag, mind az életminőség javulása szempontjából előnyöket fog teremteni” – mondta Alin Tișe tanácselnök a Cluj24 szerint.

Képernyőmentés a DW augusztusban a Kolozs megyei hulladékkezelésről készített riportjából

Kolozs megyében a települések hulladékainak energetikai hasznosítására szolgáló feldolgozóüzem kapacitása évi 25 000 tonna lenne, amiből 18240 MWh áramot termelne a számítások szerint, írja a határozatban.

A települési hulladékok energetikai hasznosítására szolgáló molekuláris dezintegrációs kezelőüzem megépítésének fő célja az egészségügyi és környezeti kockázatok csökkentése a levegő-, víz- és talajszennyezés csökkentése révén, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez hozzájáruló energiahasznosítás, valamint a hulladék szállítása során keletkező szennyezés csökkentése.

Kell egy pluszmegoldás, mert a jelenlegi nem működik

A határozat szerint 78 hónapot szabtak a kivitelezésre, ami több mint 81 millió lejbe kerülne. A befektetést saját költésvetésből valósítaná a megyei tanács.

A megyei önkormányzat honlapján évekkel ezelőtti számítás szerint 338 ezer tonna szemetet termel a megye, ennyit kellene kezelnie az eredeti tervek szerint a megye integrált hulladékkezelési rendszerének. Erről azonban folyamatosan bebizonyosodik, hogy nem tud ennek eleget tenni.

Fotó forrása: a Supercom Facebook-oldala

A megyében a hulladékot kezelő vállalat, a Supercom igazgatója nemrég a Maszol kérdésére nem is tagadta, hogy képtelenek a szemétmennyiséggel megbirkózni, és infrastrukturális problémákra hivatkozott, hogy amiatt nem tudják megfelelően használni a hulladékválogatót.

Kolozsvárról és környékéről az utóbbi időben a terjengő bűz miatt is rengeteg panasz érkezett. Az ügyben vizsgálatok indultak, hogy kiderítsék mi volt az orrfacsaró bűz forrása. Büntetéseket is kiszabtak a Supercomra, a probléma azonban nem oldódott meg.

Vákár István, a megyei önkormányzat alelnöke megkeresésünkre a tervezett hulladdékégetővel kapcsolatban elmondta, ez egyelőre egy elképzelés, és mivel nagyon sokba kerülne, pályázni próbálnak majd a finanszírozására.

„Egyelőre azt mondtuk, hogy a több éves megyei önkormányzati költségvetésből kellene ezt megvalósítani, de ha van lehetőség, pályáznánk. Uniós lehetőség, úgy tudtom, nincs erre, de Norvég Alapból talán” – magyarázta.

Hozzátette: „látjuk, hogy ez a válogatás nem igazán működik, nem csinálják. Volt a bűzzel ez a krízis, úgyhogy valamit még lépni kell. Ez volt, amit ki tudtak gondolni, akik ehhez jobban értenek. Azt a szemetet, ami végső tárolásra kerül, azt is valahogy semlegesíteni kellene. Trend most a zöld energia, és ott égetni való anyag, az nagyon sok van”.

A megtérülés kérdéses

Nem mindent égetnének, a válogatásnak továbbra is kellene működnie, mondta el Vákár István, aki nem tud infrastrukturális problémákról a hulladékválogatónál. Mint mondta, ha nem válogatják a szemetet, akkor az a Supercom hibája.

Az hulladékégető és áramfejlesztő üzem a szeméttelep mellett kapna helyet. Egyelőre nem tudta meg mondani Vákár István mennyi idő alatt térülne meg a befektetés, de azt elmondta, vannak erre számítások, de ez függ az áram árának változásaitól is többek között.

„Hogy mennyire lenne gazdaságos, ezt sem tudom még megmondani, hisz nem egy egységes anyagról van szó, mint például a szén, amiről pontosan lehet tudni, hogy például tonnánként mennyi áramot termel. Igazából a megoldáson van a hangsúly, hisz az integrált hulladékkezelési központra is mennyit ráköltött a tanács, és mikor fog az megtérülni? Soha” – érvelt az elöljáró.

A megtermelt áramot a megye használhatná fel, vagy esetleg értékesíteni is lehetne, mondta még Vákár István.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?