Hivatali visszaélés vádjában vétkesnek találta a bíróság Csíkfalva polgármesterét

Közel két év letöltendő, ám felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Marosvásárhelyi Táblabíróság Balogh Istvánt, Csíkfalva RMDSZ-es polgármesterét hivatali visszaélés miatt, így az elöljárónak hamarosan át kell adnia hivatalát – huszonhárom, a község élén eltöltött év után. A bírósági ítélet egy közel tíz éve húzódó – egy bérleti szerződés miatt indított – peres ügy végére tett pontot, de a polgármester úgy véli: „beleestem, mint légy a tejbe”.

Az ítélőtábla a múlt pénteken hirdette ki ítéletét, amellyel egy év és 11 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki a polgármesterre, de az ítélet végrehajtását felfüggesztették. A végzést csütörtökön kapta kézhez Balogh István, és attól számítva 10 nap áll a község jegyzőjének arra, hogy értesítse a prefektúrát a döntésről, a kormánymegbízott pedig újabb tíz napon belül rendeletet kell hozzon a polgármester mandátumának megszűnéséről. A megbízott polgármester Varga Ervin jelenlegi alpolgármester lesz a következő (időközi) választásokig.

Balogh István érdeklődésünkkor előre bocsátotta: „Senki ellen nem vétettem szándékosan, szakemberek tanácsa szerint cselekedtem, nem a magam feje után.” Éppen ezért – ismerte el a hatodik mandátumát töltő tisztségviselő – rosszul esik neki a döntés, „az ember, miután ennyit dolgozott, nem ezt érdemli.”Egy korábbi csíkfalvi ünnepségen | Forrás: Balogh István Facebook-oldala

Az elöljáró felelevenítette: 2004-ben jelképes összegért bérbeadott az önkormányzat egy községi tulajdonban lévő épületet egy gyógyszertarnak. Tíz év múlva meghosszabbították a bérleti szerződést, de a Maros Megyei Prefektúra érvénytelenítette a helyi képviselőtestület erről szóló határozatát, mondván, hogy a bérleti díj odaítélését versenytárgyaláson kell eldönteni. Ennek alávetve magát a polgármester értesítette a magánvállalkozást a szerződés megsemmisítéséről, s arról, hogy tendert írnak ki a bérleti díjra, ezt azonban a gyógyszertár tulajdonosa nem fogadta el.

„Tíz évig együttműködtünk velük, nem volt semmi gond, eleinte havi száz lejt fizettek, utána még kevesebbet, de mi örvendtünk, hogy legalább van patika a községben” – mesélte Balogh István. Mint mondta, ügyvédje tanácsára zároltatta az épület ajtaját, a bérlő azonban perre vitte az ügyet. Ennek vetett véget a táblabíróság múltheti ítélete, amellyel hivatali visszaélés vádjában vétkesnek mondta ki a polgármestert. „Szerintem senkinek nem tettem semmi rosszat, ezért érzem igazságtalannak az ítéletet, de elfogadom azt”. Kérdésünkre, hogy felmerül-e benne az ügyvéd vagy a községi jegyző felelőssége, amiért nem tájékoztatták a jogi lépésekről és azok következményeiről, azt felelte, hogy „igen, de nem hibáztatok senkit”. Azt is elmondta, hogy a bíróság tanúként hallgatta ki az ügyvédet, aki elismerte, hogy ő tanácsolta Balogh Istvánnak, miként járjon el, de 2nem vették figyelembe a vallomását”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hozzátette, hogy még nem döntött a jogi képviselőjével arról, hogy a legfelsőbb bíróságon fellebbez-e vagy sem. Mint mondta, a Nyárád-menti településnek mielőbb vezetőre van szüksége, mert sok megnyert pályázatot kell lebonyolítani, „sok a tennivaló a községben”. „Azon még nem gondolkodtam, hogy mit fogok tenni ezután. Huszonhárom éve vagyok polgármester, biztos, hogy nem távolodok el a közélettől, de a mostani ítélet szerint három évig nem tölthetek be köztisztviselői funkciót, választható sem vagyok” – zárta Balogh István.

Kapcsolódók

Kimaradt?