Kifizeti, de igazságtalannak tartja a büntetést Kézdivásárhely polgármestere

Végleges bírósági döntés emelte jogetőre azt a határozatot, amely a kézdivásárhelyi városházát 2000 lejes büntetés kifizetésére kötelezi. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács korábban azért büntette meg az elöljáróságot, mert úgy ítélte, hogy a polgármesteri hivatal diszkriminálta a román közösséget, amikor egy rendezvényt csak magyarul hirdetett meg, holott feketén-fehéren látszik, ott szerepel a román értesítés a magyar nyelvű mellett. Bokor Tibor polgármester a Maszol kérdésére közölte: kifizeti ugyan a büntetést, de valójában őket diszkriminálta a bírósági döntés.

Amint a Maszol megírta, jogerőssé vált az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által a kézdivásárhelyi önkormányzatra kirótt 2000 lejes büntetésről szóló határozat, miután a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék szerdán elutasította a városvezetés fellebbezését.

Az eset előzménye az volt, hogy a kézdivásárhelyi városháza Facebook- és internetes oldalán még 2019-ben egy hagyományos termékvásár elmaradására hívták fel a figyelmet, a magyarellenes Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) „magyarul nem beszélő román állampolgárok etnikai diszkriminációjának” vádjával tett panaszt a diszkriminációellenes tanácsnál. Az ügy pikantériája, hogy a bejegyzésről már a feljelentést követően képernyőmentések készültek, amelyek egyértelművé teszik: a termékvásár elmaradását úgy magyarul, mint románul meghirdették.

A 2019-es értesítés. Jobb oldalon jól látszik, hogy a magyar nyelv mellett románul is megjelenik a hirdetés szövege

A CNCD elfogadta az egyesület panaszát, és 2020 áprilisában hozott határozatában megállapította, hogy a kézdivásárhelyi önkormányzat kizárólag magyar nyelvű Facebook-bejegyzése etnikai alapon történő megkülönböztetésnek minősül, ezért 2000 lejre büntette a céhes város polgármesteri hivatalát. Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester a bíróságon fellebbezte meg a büntetést, és a két évig tartó pereskedés során először a bukaresti Fellebbviteli Bíróság, majd múlt szerdán a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék is megalapozatlannak ítélte az elöljáró óvását, így ki kell fizetni a 2000 lejes bírságot.

„Nem a 2000 lejes bírság a bántó, hanem az igazságtalanság. A Legfelsőbb Bíróság döntése érthetetlen számomra, semmiféle diszkriminációt nem követtünk el. A polgármesteri hivatal honlapján 2019. február 5-én megjelent hír, miszerint a februári hagyományostermék-vásár elmarad, bizonyíthatóan ott szerepelt román nyelven is. Ennek ellenére, most mást nem tehetek, mint a 2000 lejes bírságot kifizetem. Történik mindez olyan körülmények közepette, amikor a Országos Diszkriminációellenes Tanácsot egy magyar ember vezeti. Akkor mit várhatunk másoktól?” – tette fel a retorikusnak szánt kérdést Bokor Tibor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg