Kézdivásárhely: megbüntették az önkormányzatot, amiért csak magyar nyelven hirdetett egy termékvásárt

Jogerőssé vált az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által a kézdivásárhelyi önkormányzatra kirótt 2000 lejes büntetésről szóló határozat, miután a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék szerdán elutasította a városvezetés fellebbezését.

A magyar feliratok és szimbólumok legfőbb ellensége, Dan Tanasă, szélsőséges aktivistából lett parlamenti képviselő | Fotó: az AUR Facebook-oldalaAz eset előzménye, hogy a kézdivásárhelyi városháza Facebook-oldalán még 2019-ben egy hagyományos termékvásárt hirdettek kizárólag magyar nyelvű bejegyzésben. Ennek kapcsán a „hivatásos feljelentőként” hírhedté vált magyarellenes Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) „magyarul nem beszélő román állampolgárok etnikai diszkriminációjának” vádjával tett panaszt a diszkriminációellenes tanácsnál.

A CNCD elfogadta az egyesület panaszát, és 2020 áprilisában hozott határozatában megállapította, hogy a kézdivásárhelyi önkormányzat kizárólag magyar nyelvű Facebook-bejegyzése etnikai alapon történő megkülönböztetésnek minősül, ezért 2000 lejre büntette a céhes város polgármesteri hivatalát. 

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester a bíróságon fellebbezte meg a büntetést, és a két évig tartó pereskedés során először a bukaresti Fellebbviteli Bíróság, majd ezen a héten szerdán, a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék is megalapozatlannak ítélte az elöljáró óvását, így ki kell fizetni a 2000 lejes bírságot.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg