banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Hét éve történt a Colectiv-tragédia, Románia egyik legsúlyosabb tűzvésze

Emlékmisét tart a román ortodox egyház vasárnap Bukarestben a Colectiv-tűzvész áldozataiért. Hét évvel ezelőtt ezen a napon, október 30-án tört ki a több mint 60 ember halálát és több mint 160 ember súlyos sérülését okozó tűzvész a Colectiv szórakozóhelyen.

Az ortodox egyház tájékoztatása szerint vasárnap délben emlékmisét tartanak az egykori szórakozóhely közelében levő templom udvarán, ahol a bukaresti érsekség emlékművet helyezett el a Colectiv-tragédia áldozatainak emlékére. Ezt követően tíz ortodox pap fog misézni a hajdani Colectiv-klub előtt, majd Dániel pátriárka megkoszorúzza a helyszínen felállított emlékművet.

Fotó: Agerpres

„Október 30-a hét éve az utóbbi 50 év legnagyobb romániai tragédiáira való emlékezés napjává vált, amely ugyanakkor évről évre a román állam korrupt és tehetetlen voltára emlékeztet bennünket” - – írta Eugen Iancu, a Colectiv GTG 3010 Egyesület elnöke vasárnap a Facebookra.

„Ami igazán fontos ezen a napon, az a társadalom, az utca népének reakciója. Ami fontos, hogy miként viseljük fájdalmunkat, sebeinket. Ami fontos, hogy elfelejtettétek-e vagy sem, hogy biztonságos életet akartok-e magatoknak és gyermekeiteknek. Mi, az áldozatok, évről évre el fogjuk mondani történetünket, abban a reményben, hogy soha nem fog megismétlődni. Mi már megismertük a tűznek, valamint a döntéshozók korrupciójának, gyávaságának, hiúságának és ostobaságának hatását, és megedződtünk. Maradtunk a kiábrándulással. De mi lesz veletek, akik azt hiszitek, hogy a történelem nem ismétlődik? Akik azt hiszitek, hogy 'jól van ez így is'? Mit mondtok, és főleg mit tesztek?” – teszi fel a kérdést a szervezet elnöke.

Idén született jogerős ítélet

A Colectiv-perben négy halasztás után született döntés idén májusban. Az ítéletek többségét a bukaresti fellebbviteli bíróság enyhítette. A leghosszabb büntetést, 11 év és 8 hónapot a klub egyik tulajdonosa, Alin George Anastasescu kapta.

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bukaresti Ítélőtábla Cristian Popescu-Piedonét, Bukarest 4. kerületének volt polgármesterét (az 5. kerület jelenlegi polgármesterét) a Colectiv klub működési engedélyének kiadásával kapcsolatos hivatali visszaélés miatt.

A jogerős ítélet szerinti büntetések:

  • Cristian Popescu-Piedone – 4 év letöltendő börtönbüntetés;
  • Alin George Anastasescu, a Colectiv klub tulajdonosa – 11 év és 8 hónap börtönbüntetés;
  • Costin Mincu, a Club Colectiv tulajdonosa – 8 év;
  • Paul Gancea, Club Colectiv tulajdonos – 6 év és 4 hónap;
  • Viorel Zaharia pirotechnikus – 6 év és 10 hónap;
  • George Matei és Antonina Radu, a Bukaresti Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) két tűzoltója, akik a Colectiv klubot ellenőrizték anélkül, hogy a tűzvédelmi szabályok betartására vonatkozó jogi intézkedéseket megtették volna – 8 év és 8 hónap;
  • Aurelia Iofciu, a városháza kereskedelmi engedélyezési szolgálatának vezetője – felmentették (első fokon 8 év börtönbüntetésre ítélték);
  • Larisa Luminița Ganea, vezető tanácsos – felmentették (első fokon 7 év börtönbüntetést kapott);
  • Ramona Sandra Moțoc, vezető tanácsadó – felmentették (első fokon 3 év felfüggesztett börtönbüntetést és 90 nap közmunkát kapott).
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?