Hatodszor találkoztak a székelyföldi polgárőrök

Szombaton tartották meg Zetelakán a székelyföldi önkéntes polgárőrök hatodik találkozóját.

Míg az Európai Unióban ismeretlen a polgárőrség fogalma, Magyarországon már 1995 óta rendezik meg az országos Polgárőr napot, azóta számtalanszor bebizonyítva a polgárőrszervezetek létjogosultságát. A lakosság Székelyföldön is felismerte az önszerveződés fontosságát, ami abban is megmutatkozik, hogy egyre több településen működnek polgárőrségek.Díjazták a legkiválóbb polgárőröket | Fotó: Szász Csaba

Erdélyben elsőként Gyergyószentmiklóson kezdte meg a működését a polgárőrség, de jelen pillanatban a 6000 főt számláló Zetelaka községben működik a legjobban, és erdélyi szinten a legtöbb tagot számláló önkéntes polgárőrség. A Hargita aljában található, nagy területen fekvő községben voltak gondok, itt a szükség szülte a szervezetet létrehozását. Mindezek mellett a zetelaki önkormányzat felvállalta, hogy rendszeresen megszervezze a Székelyföldön tevékenykedő önkéntes munkát végző polgárőrök éves találkozóját.

Szeptember 10-én a Zetelaki Ifjúsági Napok részeként tartották meg a 6. Székelyföldi Polgárőr Találkozót. Az eseményre meghívást kaptak a Hargita és Maros megyei polgárőrségek, képviselve volt a testvérszervezet, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség, és az anyaországi Országos Polgárőr Szövetség is. Az egész napos rendezvényen több százan vettek részt, számos elismerés talált gazdára, illetve programok sora szolgálta a kikapcsolódást.

Nagy Attila, Zetelaka polgármestere köszöntötte elsőként az egybegyűlteket, majd felszólalt Gergely István, a zetelaki polgárőrség vezetője, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, illetve alelnöke Bíró Barna Botond és Kolumbán Dávid, a Hargita Megyei Közrendi Hatóság elnöke is.

Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, a magyarországi Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagja a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesített három székelyföldi polgárőrt: Katona Tibort (Gyergyószárhegy), Máthé Sándort (Csíkszentdomokos) és Boros Zoltánt (Zetelaka).

Mivel Romániában nincs olyan törvény, amely külön szabályozná a polgárőrszervezetek működését, finanszírozását, a megfelelő jogi háttér rendezéséig a szervezetek működtetése és fenntartása jobbára magáncégek adományain és támogatásán alapul. Kiemelve ennek fontosságát Gergely István polgárőrvezető Sebők Ferenc zetelaki vállalkozónak adta át az idei év támogatói díját.

A Zetelaki Polgárőrség hamarosan születésnapot ünnepel, szeptember 18-án lesz hét éve annak, hogy Gergely István polgárőrvezető és Nagy Attila polgármester őrjáratával megkezdték működésüket. A kezdeti összefogás nem lankadt, a több mint 260 tagot számláló polgárőrség ma is feltétlen támogatásnak örvend mind a lakosság, mint a szervezetek, intézmények részéről. Ennyi aktív tagot számláló szervezet még az anyaországban is ritkaság.

Kapcsolódók

Kimaradt?