Háromszéki végeredmény: tarolt az RMDSZ, buktak a versenypártok és megvetette a lábát az AUR

Véglegessé váltak a helyhatósági választások eredményei Kovászna megyében. „Beigazolódott, hogy az RMDSZ a nyugodt erőt képviseli Háromszéken, ugyanakkor a veszély nem múlt el, hiszen megvetette a lábát a megyében az AUR”, fogalmazta meg Tamás Sándor, aki a megyei tanács elnökeként erőteljes mandátumot kapott, ugyanis a magyar szavazatok 91,58 százalékát szerezte meg.

„Több mint 15 éves építkezés eredménye az a bizalom, amely Háromszéken az RMDSZ iránt érezhető. A következetes és összehangolt csapatmunkát, a magyar ügyek iránti elköteleződést, a megye kiegyensúlyozott fejlesztését értékelik az emberek, és ez a bizalom szavazatokban is mérhető”, így értékelte a végleges választási eredményeket Tamás Sándor. 

Fotó: Török Etele

Háromszéken elfogyott a kisebbik magyar pártok támogatottsága

A két kisebbik magyar párt – Erdélyi Magyar Szövetség és a Magyar Polgári Erő – jelentősen visszaszorult a helyi önkormányzatokban, és kiestek a Kovászna megyei tanácsból. Míg 2008-ban az MPP-nek még 9 megyei tanácsosa volt, 2012-ben az MPP 4, az EMNP 3 helyet szerzett meg, 2016-ban az MPP-nek 3, az EMNP-nek 2 tanácsosa volt.

2020-ban a közös listán már csak 3 tanácsost tudtak bejuttatni a háromszéki önkormányzatba. Idén a magyar versenypártoknak egy helyet sem sikerült megszerezniük a megyei tanácsban. A két kisebbik magyar párt összesen nem kapott 5000 szavazatot a megyében, miközben az RMDSZ megyei tanácsosi listájára 56.730 szavazat érkezett be – fejtette ki Tamás Sándor.

A háromszéki önkormányzatban 22 mandátumot az RMDSZ, 3-at a Szociáldemokrata Párt (PSD), 3-at a Nemzeti Liberális Párt (PNL), 2-őt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerzett meg. A 30 tagú testülethez hozzá számolják a szavazati joggal rendelkező tanácselnököt, így az RMDSZ-nek 23 szavazata (74,2 %) van Kovászna Megye Tanácsában.

Háromszéken hét tanácselnök-jelölt méretkezett meg, akikre 86.217 érvényes szavazat érkezett. Ebből a három magyar elnökjelöltre összesen 65.410-en szavaztak (75,86%) a következő megoszlás szerint: Tamás Sándor (RMDSZ): 59.877 szavazat (91,58%), Fazakas Péter (EMSZ): 3634 szavazat (5,55%) és Nagy Gábor Levente (MPE): 1899 szavazat (2,20%). A fennmaradó 20.807 szavazatot a 4 román jelölt kapta.

Kovászna megye 45 közigazgatási egységéből 34-ben nyert RMDSZ-es polgármesterjelölt, egy független jelölt a szövetség támogatásával indult a választáson. Háromszéken az RMDSZ-nek 399 önkormányzati képviselője lesz, harminccal több mint négy évvel ezelőtt.

Fotó: Török Etele

„A szélsőségesek térnyerésének veszélye nem múlt el. Kovászna megyében a vártnál több, 19 tanácsosi mandátumot szerzett meg az AUR, és nemcsak román vidéken. Ez azt jelenti, hogy sikerült betenni a lábukat az önkormányzatokba”, fogalmazta meg Tamás Sándor, aki szerint az AUR-nak Előpatakon 5 helyi tanácsosa lesz, Hidvégen 2, Kökösben 1, Bardocon 1, Bodzavidéken összesen 8 tanácsosa lesz. 

„Jelzés kell ez legyen számunkra, hogy megyei szinten az AUR elérte az 5,3%-ot, nekünk továbbra is közösségként egységesnek és aktívnak kell maradni” – fogalmazott Tamás Sándor emlékeztetve, hogy idén még két választási megmérettetés vár az erdélyi magyarságra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?